Nu toate cazurile de infertilitate au nevoie de tratament chirurgical. Interventiile chirurgicale pentru probleme de infertilitate se fac cel mai frecvent prin abord laparoscopic si histeroscopic, adica asa numita chirurgie minim invaziva, care asociaza mai putine complicatii si o perioada mai scurta de spitalizare, permite o recuperare mult mai rapida a pacientului postoperator si o …
Articole
Hipotiroidismul se intalneste la aproximativ 5% dintre femeile de varsta reproductiva. Hipotiroidismul se intalneste de 5-10 ori mai frecvent la femei decat la barbati. Hipotioidismul este o disfunctie a glandei tiroide in care secretia de hormoni tiroidieni este scazuta si insuficienta pentru a asigura necesarul pentru organism. Glanda tiroida si hormonii tiroidieni sunt implicati in …
Carol Davila, a fost initiatorul ideii de Scoala Medicala Superioara in tara noastra si ctitor al Universitatii ce azi ii poarta numele? Infiintarea Facultatii de Medicina din Bucuresti a avut loc la 12 noiembrie 1869 si a deschis cursurile in ziua de 22 noiembrie 1869 ? Constructia actuala a Facultatii de Medicina din Bucuresti a …
Atunci cand un cuplu nu obtine sarcina spontan intr-o perioada rezonabila de timp, intre 6 luni -1 an in functie de varsta femeii, trebuie sa apeleze la o consultatie de infertilitate, la un medic ginecolog cu supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Asistata. Scopul este sa se faca o evaluare a fertilitatii cuplului. Primul pas care …
Ce este? Hidrosalpinxul reprezinta o trompa dilatata si plina cu lichid, care de obicei prezinta un blocaj la capatul dispre ovar si care se numeste obstructie tubara distala. Hidrosalpinxul nu are alta semnificatie medicala decat aceea ca afecteaza fertilitatea prin blocaj tubar unilateral sau bilateral Hidrosalpinxul nu da de regula simptomatologie, uneori poate exista durere …
Ce este? Endometrioza este considerate o boala cu multiple cauze si determinari (mecania, hormonala, autoimuna, inflamatorie, etc) Este o boala in care tesutul endometrial, care de regula se afla in cavitatea uterina si captuseste peretii cavitatii uterine, se localizeaza ectopic, adica in afara cavitatii uterine: In ovare (endometriom) Pe trompe, La nivelul peritoneului pelvin, Miometru …
Infertilitatea, pe scurt, se refera la imposibilitatea unui cuplu de a procrea. Pot fi implicate cauze feminine, masculine sau ambele. Aproximativ jumatate din infertilitatile de cuplu sunt de cauza masculina, asadar este esential ca investigatiile sa fie complete si sa se adreseze ambilor parteneri, nu numai partenerului feminin din cuplu care, conform credintei populare, ar …
Spermograma este un test care ofera informatii privind volumul probei de sperma, concentratia, motilitatea si morfologia spermatozoizilor. Acesti parametri variaza in functie de numarul zilelor de abstinenta; perioada optima de abstinenta este de 2-5 zile pentru ca asigura parametri optimi ai spermei, o perioada mai lunga de abstinenta duce la o motilitate mai scazuta. Ejacularile …
Numarul de ovocite din ovare scade progresiv si in mod natural cu varsta femeii, printr-un proces de involutie, numit atrezie. Numarul maxim de ovocite este prezent in ovare la aprox 20 saptamani de viata intrauterina la fatul de sex feminin, aprox 6-7 milioane, si va fi in continua scadere, ajungind la : aprox 1-2 milioane …