Hidrosalpinxul

Ce este?

Hidrosalpinxul reprezinta o trompa dilatata si plina cu lichid, care de obicei prezinta un blocaj la capatul dispre ovar si care se numeste obstructie tubara distala.

Hidrosalpinxul nu are alta semnificatie medicala decat aceea ca afecteaza fertilitatea prin blocaj tubar unilateral sau bilateral

Hidrosalpinxul nu da de regula simptomatologie, uneori poate exista durere pelvina, dar destul de rar.

 

Cauze

Cauzele care duc la formarea hidrosalpinxului sunt de cele mai multe ori infectioase (boala inflamatorie pelvina – BIP); cel mai frecvent sunt implicate infectii cu Chlamidia si/sau Gonococ. Infectiile determina o inflamatie importanta a mucoasei tubare, iar vindecarea se va face cu formare de aderente si obstructii partiale sau complete ale trompelor si acumulare de lichid.

O alta cauza este reprezentata de endometrioza severa, stadiul III / IV , in care se intalneste un sindrom aderential pelvin foarte important, cu prinderea trompelor in aderente, cu blocarea lor distala si acumulare de lichid in trompe.

 

Ce stim sigur:

  1. Hidrosalpinxul este o cauza clara de infertilitate
  2. Hidrosalpinxul prezent in timpul unei proceduri de FIV scade rata de succes
  3. Interventiile chirurgicale conservatoare, pentru dezobstructia chirurgicala a trompelor, urmate apoi de instilatii uterotubare, nu mai sunt de actualitate, si chiar pot creste riscul de sarcina extrauterina
  4. Hidrosalpinxul nu da de regula simptomatologie , iar semnificatia medicala a acestuia este ca afecteaza fertilitatea
Este utilă informația?
RSS
Follow by Email
Facebook