Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Articole

Home/Articole

In toata lumea medicala este binecunoscuta informatia ca stresul oxidativ afecteaza metabolismul si calitatea celulelor in general si mai ales a celulelor reproductive, deopotriva ovocite si spermatozoizi. Antioxidantii sunt utilizati frecvent in ultima perioada in infertilitatea/subfertilitatea masculina si sustin semnificativ, dar nu complet, teoria conform careia tratamentul cu antioxidanti ar imbunatatii potentialul reproductiv in general, …

Anomaliile uterine precum si leziunile intrauterine (polipi, fibroame, sinechii) pot juca un rol foarte important in infertilitate si esecul de implantare cat si in evolutia unei sarcini. Investigatiile imagistice (ecografia 2D, RMN, Histerosonografia, Histeroscopia) pot depista aceste patologii uterine, la acestea se adauga recent si ecografia 3D reconstructiva. Din punct de vedere tehnic, este o …

Azoospermia Non-Obstructiva (ANO) este diagnosticata la aproximativ 10% din barbatii infertili, reprezentind de fapt un proces de spermatogeneza anormal. ANO se poate depista accidental prin investigatii de rutina (spermograma) la un cuplu cu infertilitate. Intalnesc frecvent astfel de situatii in practica curenta si reprezinta o situatie care aduce foarte mult stress in cuplu si necesita …

La începutul lunii iunie, am participat la cursul dedicat metodologiilor de abordare a cazuisticii ecografice în ginecologie, care a avut loc în Londra. Acesta a fost găzduit de Societatea Internațională de Ecografie în Obstetrică și Ginecologie (ISUOG). Subiecte și tematici discutate: Formațiunile clinice ovariene depistate accidental la femei fără simptomatologie Patologiile miometriale și endometriale la …

SHO reprezinta o complicatie a tratamentului de stimulare ovariana controlata (SOC), si poate fi, in cazurile severe, o conditie amenintatoare de viata. Apare ca urmare a stimularii excesive a ovarelor sau ca urmare a unui raspuns exagerat al ovarelor la tratamentul de SOC, pe cursul procedurilor de reproducere asistata. Formele severe se insotesc de efecte …

Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro?? De multe ori pacientii sunt derutati sau nesiguri pe decizia lor… In principiu, medicul este cel care recomanda, conform unor criterii medicale, una sau cealalta optiune terapeutica… si in ultima instanta cuplul decide daca va continua sau nu planul terapeutic recomandat. Inseminarea intrauterina este o metoda simpla de reproducere …

Testul HaloSperm este un test de fragmentare ADN și se efectuează din proba de spermă, rezultatul fiind exprimat procentual. Este de dorit ca procentul de spermatozoizi cu ADN fragmentat din probă să fie cât mai mic. Un rezultat care exprimă un procent mare de spermatozoizi cu ADN fragmentat (peste 30%), va primi recomandarea ICSI sau …

Adenomioza reprezinta o patologie a uterului, in care tesutul endometrial se extinde si se dezvolta in afara cavitatii uterine si anume in grosimea peretilor uterini. Suspiciunea de adenomioza poate fi luata in discutie atunci cand: exista istoric de infertilitate, varsta femeii este peste 38-40 ani, exista dureri menstruale, dureri pelvine sau menstre abundente. Diagnosticul clinic …

Este o metoda de reproducere asistata care consta in obtinerea de embrioni in laborator, prin fertilizarea unui ovocit cu un spermatozoid, si apoi introducerea embrionilor in uter in vederea obtinerii unei sarcini. Sansa de sarcina prin FIV variaza intre 5-60 % in functie de varsta femeii si de cauzele infertilitatii de cuplu. Cine beneficiaza de …