Stiati ca…??
- Un nou produs pentru tratamentul endometriozei va fi disponibil in curand. Este un antagonist de GnRH , care exista in prezent pe piata sub forma injectabila (Cetrorelix, Ganirelix), el va exista sub forma de comprimat, pentru administrare orala. In studiile preliminare, s-a dovedit a fi eficient in reducerea durerilor pelvine menstruale, bine tolerat si fara efecte advese semnificative pe tratamentele de lunga durata. Il asteptam cu interes!
- Doar o parte din femeile cu diagnostic de endometrioza si indicatie chirurgicala au acces la tratament chirurgical .
- Operatiile pentru endometrioza trebuie facute:
-
- Cu grija fata de ovare si fata de potentialul reproductiv al femei
- Cu diagnostic imagistic preoperator relevant (RMN, ecografie transvaginala, 3D)
- Cu echipa interdisciplinara pentru a evita cat mai mult posibil interventiile multiple sau in doi timpi (interventie si reinterventie)
-
- Recurentele de endometrioza sunt frecvente si afecteaza semnificativ potentialul fertil prin formarea de aderente si scaderea rezervei ovariene si a calitatii ovocitelor si necesita de multe ori reinterventie chirurgicala
- Mai mult de jumatate, adica 64% din femeile care se adreseaza prima data medicului ginecolog pentru dureri pelvine menstruale au varsta sub 30 ani
- Doar 1/3 din femeile cu diagnostic de endometrioza sunt si infertile
- Doar 2/3 din femeile cu diagnostic de endometrioza descriu dureri pelvine
- Diagnosticul de endometrioza stabilit prin laparoscopie:
-
- Se confirma in aprox 25% din cazurile in care s-a intervenit pentru dureri pelvine
- Se confirma in aprox 20% din cazurile in care s-a intervenit pentru infertilitate
-
- Medicul specialist in infertilitate gandeste diferit in comparatie cu medicul specialist ginecolog sau chirurg, preocuparea lui principala fiind ocrotirea ovarelor si pastrarea potentialului reproductiv al femeii.