Ieri, în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare, am participat la cea de-a doua ediție a cursului de Medicină Fetală, unde au avut loc o serie de discuții extrem de interesante și dezbateri despre malformațiile cardiace fetale și depistarea lor prin ecografia precoce, preeclampsie, diabet gestațional și riscurile pentru mamă și făt. Cursul a inclus videoconferința profesorului …
Ieri, în cadrul Bibliotecii Centrale Universitare, am participat la cea de-a doua ediție a cursului de Medicină Fetală, unde au avut loc o serie de discuții extrem de interesante și dezbateri despre malformațiile cardiace fetale și depistarea lor prin ecografia precoce, preeclampsie, diabet gestațional și riscurile pentru mamă și făt.
Cursul a inclus videoconferința profesorului Kypros Nicolaides, medic specialist medicină materno-fetală, cu specializare în chirurgia fetală, ale cărui cercetări au revoluționat medicina fetală ( a introdus screening-ul cromozomial și anomaliile structurale, aducând numeroase noutăți și îmbunătățiri în tot ceea ce înseamnă screening-ul și prevenția preeclampsiei și a nașterii premature.
Preeclampsia este o complicație apărută în sarcină, caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale și apariția unor semne de afectare a alor organe. De obicei, preeclampsia apare după săptămâna 20 din sarcină.
Având la bază cele mai importante subiecte ale domeniului, cursul a inclus în program: dezbateri ale studiilor de caz specifice medicinei materno-fetale, analiza genetică în diagnosticul malformațiilor fetale, evaluarea sarcinii în primul trimestru, screening-ul pentru aneuploidii: ecografie, biochimie, ADN fetal liber din sânge matern, diagnosticul precoce al anomaliilor structurale fetale sau cardiace, terapii fetale (abordarea în complicațiile sarcinilor gemelare monocoriale, conduita în anemia fetală).