Testul beta hCG si semnificatia lui

Cunosc foarte bine starea de anxietate si presiune psihica care insotesc o procedura de RUA si cat de grea este apoi asteptarea pana la testul beta hCG, pare a fi de ordinul anilor, nu zile. Asteptarile sunt foarte mari de la acest test si rezultatul este asteptat cu sufletul la gura atat de catre pacienti cat si de catre noi.

Testarea se poate face atat urinar cat si din sange. Testele din urina sunt calitative, nu cantitative, adica ne spun doar daca beta hCG-ul este prezent sau nu in urina, fara a putea depista o anumita valoare, iar pentru a pozitiva testul trebuie sa depaseasca o anumita concentratie, asadar sensibilitatea lor este redusa si implicit si semnificatia lor clinica, avand o valoare orientativa.

Testarea din sange este mult mai relevanta, testul fiind calitativ, adica vom avea o valoare care va putea fi interpretata si urmarita in evolutie. Testarea din sange este foarte importanta pentru femeile care au efectuat o procedura de RUA pentru ca ne informeaza despre rezultatul procedurii.

  • O valoare negativa (de regula sub 5 m UI/ml) semnifica lipsa implantarii si implicit lipsa unei sarcini, embrionii transferati, cu mare probabilitate fie nu au evoluat pana in ziua 5-7 corespunzatoare etapei implantarii ( in cazul transferului precoce, de ziua 2-3) , fie embrionii au evoluat pana in ziua 5-7, dar nu au reusit sa se implanteze eficient in endometru pentru a conduce la o sarcina.
  • O valoare pozitiva ( de regula peste 5 mUI/ml) semnifica implantarea embrionului/ embrionilor transferati. Masurarea seriata, repetata la aprox 48-72 ore ne poate furniza informatii valoroase despre evolutia implantarii si dezvoltarii sarcinii incipiente la aceasta etapa.

Sunt cateva elemente care trebuie precizate legat de testarea beta hCG:

  • Testul trebuie facut, mai ales dupa o procedura RUA, chiar daca, si insist, chiar daca a aparut o sangerare si ea va fi interpretata de pacienta ca menstra si implicit un esec.
  • Rezultatul poate fi influentat de administrarea produselor hCG, adica Pregnyl sau Ovitrelle sau alte produse similare efectuate pe parcursul procedurilor de FIV fie pentru pregatirea punctiei ovariene, pentru sustinerea fazei luteale post transfer de embrioni. Eu, personal, nu folosesc in acesta etapa. In astfel de situatii rezultatele pot fi fals pozitive , mai ales daca testarea se face prea repede dupa administrarea produselor mentionate.
  • Valorile beta hCG apar si cresc in sistem imediat ce embrionul/ embrionii s-a/s-au implantat in endometru, (adica intre ziua 5-7 a embrionilor – stadiul de blastocist). Testarea poate fi efectuata cel mai devreme dupa 5-7 zile de la implantare insa rezulatatele pot fi greu interperatbile la o etapa atat de precoce si vor necesita repetare. O buna implantare va genera valori ale beta hCG care se vor dubla cel putin, la intervale de 48-72 ore. Lucrul acesta continua pana la aprox 5-6 saptamani de sarcina, de la acest moment inainte ritmul de crestere se poate incetini si in principiu isi pierde din semnificatia clinica, atat timp cat sarcina va putea fi dignosticata clinic, adica va putea fi evidentiata ecografic si monitorizata ecografic pentru a-i stabili viabiliatea si evolutia.
  • O singura valoare beta hCG nu este relevanta pentru a stabili evolutia unei sarcini incipiente, atunci cand valoarea este pozitiva; masuratorile seriate insa ne spun mai multe informatii despre eficienta implantarii. O sarcina poate debuta cu valori mici ale beta hCG, dar sa evolueze cu un ritm foarte bun de crestere, ceea ce se coreleaza cu o implantare eficienta si o evolutie buna.
  • Valoarea intiala a beta hCG va trebui repetata dupa 48 ore, mai ales daca este o valoare mica, uneori este nevoie a fi repetata de mai multe ori la interval de 48-72 ore pentru a sti ca implantarea evolueaza normal.
  • Sunt situatii (rare) in care valoarea initiala beta hCG este foarte mare sau ritmul de crestere este foarte mare; acest lucru se poate intampla, cel mai frecvent, in sarcinile multiple ( mai mult de 2) sau in situatii patologie cum este sarcina molara (situatii rare).
  • Sunt si situatii in care valoarea initiala a beta hCG nu are un ritm bun de crestere, adica fie nu se dubleaza la 48 ore, fie incepe sa scada, fie are o crestere buna initial, apoi ramana in platou sau chiar incepe sa scada; ce posibilitati sunt atunci cand se intampla asa:
    • Fie un esec de implantare ( sarcina biochimica, adica nu va evolua la stadiul de sarcina clinica evidentiabila ecografic).
    • Fie o implantare ectopica, o sarcina extrauterina, care fie se va opri din evolutie si se va resorbi spontan, fie evolueaza in continuarein afara uterului devenind o sarcina tubara clinica (cea mai fercventa localizare ectopica) care va necesita supraveghere si eventual tratatment chirurgical.
    • Fie o sarcina multipla initial, adica implantarea initiala a mai multi embrioni si reducerea lor ulterioara spontana, adica unul sau mai multi din embrionii initial implantati se opresc din evolutie.

Diagnosticul clinic al sarcinii se va pune in evolutie, ulterior diagnosticului biochimic al sarcinii (evidentiat prin beta hCG) prin ecografie transvaginala (ecografia de confirmare a sarcinii), la aprox 10-14 zile dupa testul beta hCG pozitiv, pentru a evidentia sarcina clinica; acest fapt este posibil la valori de minim 1000-1500 mUI/ml, adica dupa aprox 5-6 saptamani de sarcina. Viabilitatea sarcinii se va stabili ecografic prin prezenta in cavitatea uterina a sacului gestational si a embrionului cu activitate cardiaca. Tot la acesata etapa se stabileste si numarul de saci gestationali precum si localizarea lor, pentru a exclude eventualele localizari ectopice, posibile, dar de altfel rare.

In concluzie:

Testul beta hCG este foarte important pentru a evalua rezultatul unei proceduri de RUA, el fiind necesar a fi facut, indiferent de faptul ca pot exista sangerari la momentul efectuarii lui, rezultatul fiind esential in a face diferenta intre menstra si sangerari reduse asociate unei sarcini incipente, care poate fi in evolutie.

Este utilă informația?
RSS
Follow by Email
Facebook