Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Endometrioza si impactul sau asupra fertilitatii femeii

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.

Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.

De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum si functia tubara si, dupa unii autori, si implantarea.
Impactul endometriozei asupra fertilitatii implica urmatoarele fenomene:

  • Reactie inflamatorie crescuta la nivel pelvin cu efect negativ asupra functiei ovariene si tubare
  • Stress oxidativ crescut la nivel tisular
  • Fibroza tisulara
  • Scaderea rezervei ovariene atat prin prezenta focarelor active endometriozie ovariene cat si prin rezectia chirurugicala a leziunilor endometriozice ovariene
  • Afectarea permeabilitatii tubare partial sau complet prin procese fibrotice peritubare si de vacinatate
  • Afectare functiei / dinamicii tubare prin prezenta de focare endometriozice active, procese inflamatorii locale si fibroza de vacinatate
  • Afectarea vascularizatiei locale si neovascularizatie defectuoasa
  • Mediu toxic pelvin pentru gameti – ovocit si spermatozoid, prin prezenta a numeroase cytokine, chemokine, specii reactive de oxigen (SRO), molecule inflamatorii, enzyme, proteine, fier liber. Acestea duc la cresterea stresului oxidativ si acumularea de promotori pentru fibroza tisulara.
  • Fertilitate naturala scazuta
  • Rata mai mica de fertilizare, de implantare, de sarcina in evolutie si de nastere la procedurile de Fertilizare in vitro si Embriotransfer.

 

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro se bazeaza in principal pe calitatea embrionilor obtinuti, mai exact pe calitatea celulelor reproductive din care embrionul a fost obtinut, adica ovocit si spematozoid; acesti parametri se vor regasi in opinia mea pe primele 3 locuri ca importanta, pentru ca o procedura de Fertilizare in Vitro (FIV) sa …

Ce este Beta hCG? Este un hormon intalnit atat in sange cat si urina la femeia insarcinata. Acesta este produs de tesutul trofoblastic si placenta. Din acest motiv este principalul element care depisteaza precoce existenta unei sarcini, putind fi depistat in sange la aprox 10 zile de la conceptie. Acest hormon va stimula corpul galben …