Numarul de ovocite din ovare scade progresiv si in mod natural cu varsta femeii, printr-un proces de involutie, numit atrezie. Numarul maxim de ovocite este prezent in ovare la aprox 20 saptamani de viata intrauterina la fatul de sex feminin, aprox 6-7 milioane, si va fi in continua scadere, ajungind la : aprox 1-2 milioane …
Numarul de ovocite din ovare scade progresiv si in mod natural cu varsta femeii, printr-un proces de involutie, numit atrezie. Numarul maxim de ovocite este prezent in ovare la aprox 20 saptamani de viata intrauterina la fatul de sex feminin, aprox 6-7 milioane, si va fi in continua scadere, ajungind la :
- aprox 1-2 milioane la nastere
- intre 300.000-500.000 la pubertate
- intre 20.000-30.000 la 35-37 ani
- aprox 1000 la 50 ani
Fertilitatea femeii incepe sa scada treptat dupa 32 ani si semnificativ dupa 37 ani, asociind atat o scadere cantitativa a numarului de ovocite cat si o scadere importanta a calitatii ovocitelor, mai precis a competentei ovocitelor, tradusa prin capacitatea acestora de a genera embrioni competenti si euploizi (normali genetic) , cu potential de evolutie catre nastere. Scaderea continua a fertilitatii femeii cu varsta va fi exprimata prin cresterea progresiva a nivelelor circulante de FSH (foliculo-stimulant hormone) si scaderea progresiva a valorilor AMH (antimullerian hormone) si Inhibinei B.
Varsta femeii, prin ea insasi, are efect asupra fertilitatii; rata de sarcina, atat cea obtinuta spontan, cat si prin reproducere asistata, va scadea cu varsta femeii.
Rata de nasteri obtinute per procedura de FIV variaza cu varsta femeii astfel:
- aprox 40-42 % la femeile < 35 ani
- aprox 30-32 % la femeile cu varsta intre 35-37 ani
- aprox 20-25 % la femeile cu varsta intre 38-40 ani
- aprox 10-12% la femeile cu varsta intre 41-42 ani
- aprox 5% la femeile de 43-44 ani
- aprox 1-2 % la peste 45 ani.
Aceste cifre se refera la procedurile de FIV cu ovocite proprii; in cazul procedurilor de FIV cu ovocite donate, folosind donatoare tinere, sanatoase, cu dovada unei fertilitatii normale, rata de succes ajunge la 50-55%.
Odata cu varsta femeii, care asociaza scaderea cantitatii si calitatii ovocitelor, creste riscul asocierii unor patologii diverse care pot scadea fertilitatea suplimentar:
- endometrioza / adenomioza
- intreventii chirurgicale anterioare
- fibroame uterine
- patologii tubare
- infectii pelvine
- fumat
- patologii cardiace, metabolice, endocrinologice
- neoplazii cu tratamente asociate (chimioterapie, radioterapie, interventii chirurgicale extinse, etc)
- cazuri de menopauza precoce in familie