Transferul de embrioni – precoce (de ziua 2-3) sau tardiv (de ziua 5-6 sau blastocist)

Transferul de embrioni este ultima etapa a procedurii de fertilizare in vitro, acesta se poate face oricand de la ziua 1 la ziua 6 a embrionilor.

Transferul de blastocist (embrionul de ziua 5/6) presupune o selectie mai buna a embrionior unui cuplu si are statistic o rata mai mare de implantare a embrionilor comparativ cu transferul precoce de ziua 2/3.

De asemenea se cunoaste statistic ca nu toti embrionii evolueaza pana in ziua 5/6, ci doar o parte, adica aprox 45% din embrionii obtinuti in ziua 1. Acest procent se refera la toate categoriile de varsta si patologie; acest procent poate fi mai mare la femeile < 35 ani si mai mic la femeile >35 ani. Acest lucru inseamna ca nu toate cuplurile beneficiaza cu sanse egale de transferul de ziua 5/6 ci doar cele pentru care reprezinta un real avantaj. Exista situatii cand nici unul din embrionii obtinuti initial nu evolueaza pana in ziua 5 sau embrionii nu au o evolutie si un aspect morfologic corespunzator. In astfel de situatii procedura de FIV sa incheie fara embriotransfer. Exista insa si situatii cand un numar de embrioni evolueaza corespunzator pana in ziua 5/6 si care dupa transferul intrauterin nu duc la sarcina.

Asadar, daca in lotul de embrioni ai unui cuplu exista cel putin 3 embrioni cu minim 7 celule in ziua 3, atunci se poate lua in calcul transferul de blastocist. In caz contrar, este de preferat transferul precoce de ziua 3.

Avantajele transferului de embrioni de ziua 5/6 se regasesc in urmatoarele situatii:

  • Femei tinere < 35 ani
  • Un numar suficient de embrioni in ziua 2/3 (cel putin 3 embrioni) de calitate buna
  • Rezerva ovariana suficienta (AMH >1)
  • Evitarea crioprezervarii embrionilor din diferite motive (financiare, religioase, personale, logistice, etc) – situatie in care se propune o selectie cat mai buna a embrionilor si transferul numai de embrioni proaspeti

Avantajele transferului de embrioni de ziua 2/3 se regasesc in urmatoarele situatii:

  • Femei peste 35-37 ani cu rezerva ovariana redusa
  • AMH < 1
  • Un numar mic de embrioni obtinuti in ziua 1
  • Atunci cand exista posibilitatea de selectie foarte buna a embrionilor in ziua 2/3 prin expertiza si experienta embriologilor
  • Permite stocarea prin vitrificare a unui numar de embrioni pentru un transfer ulterior de embrioni crioprezervati
  • In cazurile cu Oligoastenoteratozoospermie severa sau cu spermatozoizi obtinuti prin punctie / biopsie testiculara
Este utilă informația?
RSS
Follow by Email
Facebook