Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Inseminare sau fertilizare …? Ce alegem?

Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro?? De multe ori pacientii sunt derutati sau nesiguri pe decizia lor… In principiu, medicul este cel care recomanda, conform unor criterii medicale, una sau cealalta optiune terapeutica… si in ultima instanta cuplul decide daca va continua sau nu planul terapeutic recomandat. Inseminarea intrauterina este o metoda simpla de reproducere …

Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro?? De multe ori pacientii sunt derutati sau nesiguri pe decizia lor…

In principiu, medicul este cel care recomanda, conform unor criterii medicale, una sau cealalta optiune terapeutica… si in ultima instanta cuplul decide daca va continua sau nu planul terapeutic recomandat.

Inseminarea intrauterina este o metoda simpla de reproducere asistata, aceasta consta in introducerea probei de sperma, preparata in laborator, in cavitatea uterina, atunci cand partenerul feminin este la ovulatie.

Prelucrarea probei de sperma in laborator are drept scop selectarea spermatozoizilor mobili, selectia facindu-se dupa urmatoarele criterii: concentratie si motilitate, de mentionat ca la acesata prelucrare nu se face selectia spermatozoizilor pe alte criterii: calitate, morfologie etc. Sperma astfel preparata va reprezenta in principiu, un concentrat de spermatozoizi mobili, intr-un volum de 0.5 – 0.6 ml, care se va introduce in cavitatea uterina cu un cateter foarte fin, prin colul uterin, la momentul ovulatiei.

Inseminarea intauterina este o metoda de reproducere asistata simpla, de multe ori incorect recomandata unor cupluri la care sansele de sarcina raman mici prin aceasta procedura, si care nu aduce un plus semnificativ de sanse in multe situatii.

Inseminarea intrauterina poate fi o optiune reala de sarcina in cazuri atent selectate si anume:

  • Cel putin o trompa permeabila
  • Cuplul in care varsta femeii este < 35 ani
  • Endometrioza forma usoara / medie
  • Tulburari de ovulatie (anovulatie, OMPK) cu recomandare de tratament de SOC
  • Impotenta masculina
  • Cuplu cu probleme de dinamica sexuala
  • Cauze masculine, cu afectarea usoara/ medie a parametrilor spermogramei

In opinia mea, inseminarea intrauterina nu reprezinta o optiune in urmatoarele situatii:

  • Varsta femeii peste 40 ani
  • Endometrioza forma severa
  • Afectarea tubara prin obstructii partiale sau totale uni sau bilaterale sau/si prin sindrom aderential pelvin semnificativ
  • Rezerva ovariana scazuta
  • Infertilitate idiopatica
  • Istoric lung de infertilitate in cuplu
  • Factor masculin sever

In aceste situatii, Fertilizarea in Vitro, ca prima optiune, este decizia corecta, pentru ca aduce o rata mai mare de sarcina per procedura si per unitate de timp, in felul acesta economiseste timp si mijloace financiare totodata, prin evitare unor proceduri repetate de inseminare intrauterina esuate.

Sa le explicam pe rand:

  1. Varsta si rezerva ovariana scazuta – este o evolutie fireasca dupa 37-38 ani, ireversibila din pacate. Asadar , dupa aceasta varsta, nu mai exista suficient timp de pierdut cu optiuni terapeutice simple cum este inseminarea intrauterina, care poate da o sansa de sarcina de cel mult 5 % dupa 40 ani. Rezerva ovariana scazuta se va insoti si de o calitate mai slaba a ovocitelor datorita fenomenului biologic legat de varsta lor si sansa de sarcina va fi mai scazuta datorita mai degraba scaderii calitatii ovocitelor si mai putin datorita scaderii rezervei ovariene in sine.
  2. Endometrioza severa afecteaza semnificativ calitatea ovocitelor si capacitatea ovarelor de a-si matura corect ovocitele pentru a fi apte de a fi fertilizate; de asemenea functia tubara este semnificativ afectata datorita sindromului aderential pelvin extins, iar mediul pevin este un mediu toxic, datorita secretiilor endometriozice, impropriu fertilizarii unui ovocit. Toate acestea scad probabilitatea de sarcina, atat prin conceptie spontana cat si prin inseminare intrauterina, chiar si daca aceasta este insotita de tratament de SOC, si singura optiune reala ramane FIV. Obstructiile tubare se inscriu la aceeasi discutie, cel putin o trompa permeabila poate fi o conditie de bun simt pentru a tenta o procedura de Inseminare intrauterina, dar nu este nici pe departe suficienta. Patologiile pelvine infectioase sau endometrioza, care afecteaza sever o trompa, de regula o afecteaza si pe cealalta intr-o masura mai mare sau mai mica, si chiar daca aparent , aceasta este fara blocaje si permeabila, cu mare probabilitate ea este nefunctionala/disfunctionala.
  3. Cauzele idiopatice sau/si istoricul lung de infertilitate reprezinta acele cazuri in care, in urma investigatiilor disponibile si corect interpretate, nu se deceleaza nici o cauza posibila de infertilitate in cuplu. In aceste situatii, nu inseamna ca nu exista o cauza , ci ca nu au fost investigate posibile cauze mai profunde sau inaparente, mai rare sau imposibil de evidentiat ; in aceste cazuri, fertilizarea in vitro aduce mult mai mult informatii si sanse de sarcina mai mari decat poate aduce o procedura de inseminare intrauterina.
  4. Factorul masculin sever este o cauza frecvent intalnita in ultimii ani , chiar si in cupluri tinere. Optiunea de a recomanda inseminare intrauterina in astfel de cazuri poate da o sansa buna de sarcina mai ales cuplurilor in care varsta femeii este sub 30 ani si nu exista nici o alta cauza asociata de infertilitate in cuplu. In cuplurile in care cauza de infertilitate este factorul masculin sever, Fertilizarea in Vitro reprezinta o optiune terapeutica cu sanse de succes semnificativ mai mari decat Inseminarea intrauterina.

Concluzie :

  • Inseminarea este o metoda simpla de reproducere asistata, neinvaziva comparativ cu fertilizarea in vitro si fara nici o complicatie semnificativa
  • Inseminarea intrauterina pe ciclu natural (fara tratament de SOC) nu aduce un plus de sanse de sarcina comparativ cu contactul sexual recomandat in perioada fertila
  • Inseminarea intrauterina insotita de SOC are o sansa de sarcina mai mare comparativ cu ce ape ciclu natural, intre 2% si maxim 25 % in functie de varsta femeii si parametri spermei
  • Sansa de sarcina prin FIV la femeile tinere sub 30 ani poate ajunge la 40-50 % si intre 2-15% la cele peste 40 ani
  • Recomandraea uneia sau alteia dintre cele 2 proceduri, Inseminare Intrauterina sau FIV, o face medicul, dupa ce va lua in calcul toate informatiile medicale ale cuplului si va cuantifica sansele de sarcina.

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro se bazeaza in principal pe calitatea embrionilor obtinuti, mai exact pe calitatea celulelor reproductive din care embrionul a fost obtinut, adica ovocit si spematozoid; acesti parametri se vor regasi in opinia mea pe primele 3 locuri ca importanta, pentru ca o procedura de Fertilizare in Vitro (FIV) sa …