Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Ecografia de reconstructie uterina 3D

Anomaliile uterine precum si leziunile intrauterine (polipi, fibroame, sinechii) pot juca un rol foarte important in infertilitate si esecul de implantare cat si in evolutia unei sarcini. Investigatiile imagistice (ecografia 2D, RMN, Histerosonografia, Histeroscopia) pot depista aceste patologii uterine, la acestea se adauga recent si ecografia 3D reconstructiva. Din punct de vedere tehnic, este o …

Anomaliile uterine precum si leziunile intrauterine (polipi, fibroame, sinechii) pot juca un rol foarte important in infertilitate si esecul de implantare cat si in evolutia unei sarcini.

Investigatiile imagistice (ecografia 2D, RMN, Histerosonografia, Histeroscopia) pot depista aceste patologii uterine, la acestea se adauga recent si ecografia 3D reconstructiva.

Din punct de vedere tehnic, este o examinare ecografica transvaginala cu sonda ecografica 3D ; achizitia volumetrica se poate face automat sau manual, in functie caracteristicile ecografului, iar redarea imaginii este posibila in diferite planuri care permit examinatorului selectia exacta a unei zone/arii de interes pentru examinare/vizualizare completa.

Pentru pacienta nu reprezinta o diferenta semnificativa fata de o examinare ecografica transvaginala de rutina, diferentele fiind ca sonda de examinare poate fi mai masiva, iar durata examinarii ceva mai lunga.

Ecografia transvaginala 3D reconstructiva poate fi efectuata oricand mai putin in perioada menstruala. Acest tip de examinare a devenit recent o etapa de investigatie obligatorie in protocolul de investigatii a infertilitatii feminine, fiind extrem de de fidela in evaluarea pelvina, ea aducind informatii utile despre :

  • Morfologie uterina
  • Tipul de anomalie uterina
  • Polipi endocavitari si pozitia lor
  • Fibroame intracavitare si pozitia lor
  • Sinechie intrauterina
  • Integritatea cavitatii uterine si conturul ei
  • Zona de tranzitie (limita endometru-miometu)
  • Patologii de miometru (fibroame, adenomioza, etc)

Avantaje

  • Neinvaziva
  • Rapida
  • Cost semnificativ redus comparativ cu RMN
  • Permite o evaluare suficient de detaliata a cavitatii uterine
  • Este foarte relevanta in cazul infertilitatii feminine

Dezavantaje

  • Are nevoie de aparate ecografice performante cu aplicatii si sonde de examinare 3D, si rezolutie performanta
  • Necesita expertiza si experienta examinatorului in ecografie 3D si in patologii uterine

Personal consider ca este o investigatie neinvaziva care aduce informatii foarte pretioase despre uter, o parte importanta a aparatului genital feminin si care trebuie investigat corect si complet pe parcursul investigatiilor de infertilitate; eu o efectuez frecvent, oricand pe parcursul ciclului menstrual , mai putin in zilele de sangerare menstruala.

Eu am inclus-o ca parte obligatorie din lista de investigatii pentru femeia cu infertilitate sau o pot efectua ori de cate ori exista o suspiciune de patologie uterina neconfirmata de alte tipuri de investigatii imagistice.

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Esecul prin FIV sau avortul, mai ales de prim trimestru de sarcina, au ca principale cauze (aprox 80-85%) calitatea genetica slaba a embrionilor (embrioni aneuploizi) si in secundar disfunctiile de implantare (aprox 15-20%)Cauzele sunt in ordine:Cauze geneticeTrombofilii (ereditare sau dobandite)Factori imunologiciAltele (factori uterin, hormonali, infectii, etc)Cauze mixte (combinatie a celor de mai sus)Asadar succesul in …

Evaluarile pentru disfunctii imunologice sau pentru alte patologii care pot afecta implantarea trebuie sa se adreseze pacientilor cu:Esec recurent de implantareAvort repetat, mai ales avind dovada unui cariotip normal al produsului de conceptieAfectiuni autoimune (lupus eritematos, poliartrita reumatoida, sclerodermie, etc)Hipotiroidism prin tiroidita autoimunaInfertilitate de cauza idiopaticaEsecuri repetate de FIVInfertilitate secundaraRecomandarea unor teste specifice are rolul …