Definitii – termeni folositi in Reproducere Umana Asistata si FIV (reglementare OMS 2009)

Definitiile standard sunt necesare pentru a exprima procedurile de Reproducere Asistata, tratamentele, eficacitatea, siguranta si necesitatea lor; acestea sunt de interes public foarte important; standardizarea notiunilor a aparut ca o necesitate pentru a inlesni comunicarea de specialitate intre medici, precum si intre medici si Asociatiile Profesionale Medicale, pentru a analiza obiectiv aceleasi tipuri de proceduri si tratamente.

Acest glosar cuprinde notiuni standardizate, pentru a putea fi intelese si aplicate in mod identic de toti cei are le folosesc:

Ecloziune Asistata (“Assisted Hatching”): este o procedura efectuata in laborator, prin care zona pellucida a embrionului este fie subtiata fie perforata prin metode chimice, mecanice sau cu laser pentru a facilita iesirea blastocistului din invelis (eclozare)

Tehnici de Reproducere Asistata: toate tratamentele sau procedurile care implica manevrarea in vitro atat a ovocitelor si spermatozoizilor umani, cat si a embrionilor, cu scopul de a obtine o sarcina. Acestea includ, dar nu se limiteaza la, fertilizare in vitro si embriotransfer, GIFT, ZIFT, congelare de gameti si embrioni, donare de ovocite sau embroni si mama surogat. Acestea nu includ inseminarea artificiala cu sperma de la sot/partener sau donator.

Sarcina biochimica: o sarcina diagnosticata doar prin depistarea hCG in ser sau urina si care nu evolueaza catre o sarcina clinica.

Blastocist: un embrion la 5-6 zile dupa fertilizare, care cuprinde o masa celulara interna si o masa celulara periferica numita trofoectoderm si o cavitate cu lichid in interior – blastocel

Sarcina clinica: O sarcina diagnosticata prin depistare ecografica a unuia sau mai multor saci gestationali sau prin semne clinice definitive clare de sarcina; include sarcina ectopica. Nota: Sacii gestationali multipli se considera ca o singura sarcina clinica.

Rata de sarcina clinica: numarul de sarcini clinice exprimate per 100 cicluri initiate, sau cicluri cu punctii ovariene sau cicluri finalizate cu transfer de embrioni. Nota: Atunci cand se mentioneaza o rata de sarcina , va trebui precizat la ce se raporteaza (cicluri initiate, aspirate, sau cicluri finalizate cu transfer de embrioni)

Stimulare ovariana controlata (SOC) pentru FIV: tratament farmacologic de stimulare a ovarelor pentru ca acestea sa produca mai multi foliculi ovarieni pentru a obtine mai multe ovocite la punctia ovariana.

Crioprezervare : congelarea sau vitrificarea si stocarea gametilor, zigotilor, embrionilor sau tesutului gonadal

Sarcina ectopica: O sarcina cu implantare in afara cavitatii uterine

Embrion: produsul de diviziune al zigotului pana la sfarsitul stadiului embrionar, 8 saptamani dupa fertilizare

Embrio-donare: transferul unui embrion obtinut din gameti (ovocit si spermatozoid) care nu apartin primitorului si partenerului acesteia

Embriotransfer: procedura prin care unul sau mai multi embrioni sunt plasati in uter sau trompa uterina

Fertilizare: Penetrarea unui ovocit de catre un spermatozoid si combinarea materialului lor genetic ducind la formarea unui zigot

Fat: produsul de fertilizare de la completarea dezvoltarii embrionare, adica 8 saptamani complete de la fertilizare, pana la avort sau nastere

Transfer de embrioni decongelati: O procedura de reproducere asistata prin care monitorizarea unui ciclu are loc cu intentia de a transfera unul sau mai multi embrioni congelati si decongelati.

Varsta gestationala: Varsta unui embrion sau fat calculata adaugind 2 saptamani (14 zile) la numarul de saptamani complete de la fertilizare. Nota: Pentru procedurile de transfer de embrioni decongelati, o data estimativa a fertilizarii se obtine prin scaderea varstei embrionului la congelare din data procedurii de transfer.

Sac gestational: O structura cu lichid asociata unei sarcini incipiente sau precoce, situata in cavitatea uterina sau in afara ei (in cazul unei sarcini ectopice)

Eclozare: Procesul prin care un embrion aflat in stadiul de blastocist, se separa de zona pellucida

Sarcina multipla : o sarcina sau nastere cu 3 sau mai multi feti sau respectiv nou-nascuti

Implantare: Fenomenul de atasare si mai apoi penetrare de catre blastocistul eclozat (fara zona pellucida) de regula in endometru, fenomen care incepe dupa 5-7 zile de la fertilizare

Rata de implantare: Numarul de saci gestationali evidentiati ecografic, raportat la numarul de embrioni transferati

Fertilizare In Vitro (FIV): O procedura de reproducere asistata care implica fertilizare extracorporeala

Infertilitate (definitie clinica): O boala a sistemului reproductiv definita prin imposibilitatea de a obtine o sarcina clinica dupa 12 luni sau mai mult de contact sexual neprotejat.

ICSI (IntraCytoplasmic Sperm Injection): O procedura prin care un singur spermatozoid este injectat in citoplasma unui ovocit.

Reproducere Asistata Medical : reproducere produsa prin inducerea ovulatiei, stimulare ovariana controlata, declansare de ovulatie, tehnici de reproducere asistata si prin inseminare intracervicala, intravaginala si intrauterina cu sperma de la sot/partener sau donator.

Micromanipulare: o tehnologie care permite ca proceduri micro-operative sa fie executate pe spermatozoizi, ovocite, zigoti sau embrioni

Stimulare ovariana usoara pentru FIV (“mild stimulation”): O procedura prin care ovarele sunt stimulate cu gonadotropine si/sau alte produse cu intentia de a limita numarul de ovocite obtinute pentru FIV la mai putin de 7.

FIV pe ciclu natural: O procedura de FIV in care unul sau mai multe ovocite sunt recoltate din ovare pe parcursul unui ciclu menstrual spontan fara a folosi nici o medicatie.

Ciclu natural modificat: O procedura de FIV in care unul sau mai multe ovocite sunt recoltate din ovare pe parcursul unui ciclu menstrual spontan. Medicatia este administrata cu singurul scop de a bloca descarcarea spontana de LH si/sau de a induce maturarea ovocitului.

Sindrom de Hiperstimulare Ovariana (“OHSS”): Un raspuns sistemic exagerat la stimularea ovariana, caracterizat printr-un spectru de manifestari clinice si de laborator. Este clasificat ca forma usoara, medie sau severa in functie de gradul distensiei abdominale, dimensiunea ovariana si de complicatiile respiratorii, hemodinamice si metabolice aparute.

Torsiune ovariana: Rotatia partiala sau totala a pediculului vascular ovarian care produce obstructie a fluxului sangvin ovarian, cu potential de necroza a tesutului ovarian.

Inducere de ovulatie: Tratament farmacologic adresat femeilor cu anovulatie sau oligo-ovulatie cu intentia de a induce cicluri ovulatorii normale.

Diagnostic Genetic Preimplantator (“PGD”): Analiza globulului polar, blastomerelor sau a trofoectodermului din ovocite, zigoti sau embrioni pentru detectarea unor modificari genetice specifice, structurale si/sau cromozomiale.

Screening Genetic Preimplantator (“PGS”): Analiza globulului polar, blastomerelor sau a trofoectodermului din ovocite, zigoti sau embrioni pentru detectarea de aneuploidii, mutatii si/sau rearanjari de ADN.

Avort spontan recurent: Pierderea spontana a 2 sau mai multe sarcini clinice.

Vitrificare: O metoda ultra-rapida de crioprezervare care previne formarea de gheata in suspensia care va fi transformata in solid.

Zigot: O celula diploida care rezulta din fertilizarea unui ovocit de catre un spermatozoid, si care ulterior se va diviza pentru a forma un embrion

Este utilă informația?
RSS
Follow by Email
Facebook