Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Tratamentul hormonal in infertilitatea masculina

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Stiati ca:
  • Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general,
  • Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate,
  • Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza.
Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza este ciclic si asigura un nou lot de spermatozoizi maturi la 80-90 zile, prin urmare si tratamentele hormonale vor trebui sa acopere aceasta perioada si se vor recomanda pentru minim 3-4 luni. Testiculul este un organ cu functie atat hormonala, cat si reproductiva. Tratamentele hormonale vor avea ca scop cresterea functiei testiculare atat hormonala (productia de testosteron), cat si reproductiva (productia de spermatozoizi). Acestea vor fi recomandate numai de medicul de specialitate, cu doze, durata si scheme de administrare proprii fiecarui pacient, in functie de parametri spermei, patologii asociate, istoric de tratamente, etc.
  1. GONADOTROPINELE (FSH, LH,  hCG)
Tratamentele se pot face cu produse cu FSH, hCG sau combinatii de FSH si LH, se administreaza injectabil subcutanat de 2-3 ori/saptamana, pe o durata de minim 3 luni, principalul dezavantaj fiind costurile ridicate ale tratamentului. Monitorizarea tratamentului se va face cu testarea parametrilor spermei dupa 3 luni pentru a decide eficienta si oportunitatea continuarii tratamentului. Tratamentele sunt in general bine tolerate fara afecte adverse semnificative.
  1. MODULATORI SELECTIVI  AI  RECEPTORILOR  DE  ESTROGENI (CLOMIFEN CITRAT,  TAMOXIFEN)
Se administreaza oral si reprezinta tot un tratament hormonal eficient in infertilitatea masculina, actioneaza asupra glandei hipofize pentru a-i creste productia de FSH si LH, ambele cu efect stimulator sinergic asupra functiei testiculare. Tratamentele se recomanda in administrare zinica , oral, pe o perioada de minim 3 luni
  • CLOMIFEN CITRAT (cp de 50 mg), zilnic 25-50 mg/zi (1/2-1 cp/zi)
  • TAMOXIFEN (cp de 10 mg) , zilnic 10-20 mg/zi (1-2 cp/zi)
Este un tratament in general bine tolerat pe termen lung,  pot fi prezente uneori dureri de cap, vedere incetosata, fosfene (puncte luminoase), uneori bufeuri de caldura, complet reversibile la oprirea tratamentului.
  1. INHIBITORI DE  AROMATAZA (LETROZOLE,  ANASTROZOLE)
Sunt produse care inhiba enzima numita aromataza, aceasta participa la conversia hormonilor masculini (testosteron, androstendion) in estrogeni (estradiol, estrona). Rezultatul acestor tratamente hormonale este inhibarea functiei acestor enzime, si consecinta va fi scaderea nivelurilor de estrogeni cu normalizarea raportului T/E2 (Testosteron/Estradiol) , cu efecte benefice asupra spermatogenezei. Tratamentul este in general bine tolerat pe termen lung, se administreaza oral zilnic pe o perioada de minim 3 luni cu reevaluarea parametrilor spermei
  • LETROZOLE (cp de 2.5 mg), zilnic 2.5-5 mg/zi (1-2 cp /zi)
  • ANASTROZOLE (cp de 1 mg), zilnic 1mg/ zi (1 cp/zi)
  1. ALTE TRATAMENTE  HORMONALE (BROMOCRIPTINA, CABERGOLINA, LEVOTIROXINA)
Atunci cand se asociaza o disfunctie tiroidiana (hipotiroidism, tiroidita autoimuna) cu afectarea secundara a parametrilor spermei se poate recomanda tratament hormonal de substitutie cu hormoni tiroidieni (LEVOTIROXINA) la recomandarea medicului endocrinolog, cu monitorizarea nivelurilor hormonale si a  parametrilor spermei Daca se asociaza nivele crescute de Prolactina, acestea pot avea efecte inhibitorii asupra productiei hipofizare de FSH si LH si in secundar modificare parametrilor spermei. Se vor pute recomanda in aceste situatii inhibitori ai productiei de Prolactina (BROMOCRIPTINA, CABERGOLINA) pe perioade de minim 3 luni.

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Esecul prin FIV sau avortul, mai ales de prim trimestru de sarcina, au ca principale cauze (aprox 80-85%) calitatea genetica slaba a embrionilor (embrioni aneuploizi) si in secundar disfunctiile de implantare (aprox 15-20%)Cauzele sunt in ordine:Cauze geneticeTrombofilii (ereditare sau dobandite)Factori imunologiciAltele (factori uterin, hormonali, infectii, etc)Cauze mixte (combinatie a celor de mai sus)Asadar succesul in …

Evaluarile pentru disfunctii imunologice sau pentru alte patologii care pot afecta implantarea trebuie sa se adreseze pacientilor cu:Esec recurent de implantareAvort repetat, mai ales avind dovada unui cariotip normal al produsului de conceptieAfectiuni autoimune (lupus eritematos, poliartrita reumatoida, sclerodermie, etc)Hipotiroidism prin tiroidita autoimunaInfertilitate de cauza idiopaticaEsecuri repetate de FIVInfertilitate secundaraRecomandarea unor teste specifice are rolul …