Ce este Beta hCG?
Este un hormon intalnit atat in sange cat si urina la femeia insarcinata. Acesta este produs de tesutul trofoblastic si placenta. Din acest motiv este principalul element care depisteaza precoce existenta unei sarcini, putind fi depistat in sange la aprox 10 zile de la conceptie. Acest hormon va stimula corpul galben sa produca Progesteron si sa ajute la implantarea si evolutia sarcinii
Cantitati mai mici de hCG se produc si in hipofiza, ficat si colon. hCG-ul poate fi si un marker tumoral pentu prezenta anumite tumori. Neoplaziile trofoblastice asociaza valori crescute ale hCG circulant (Mola hidatiforma, Coriocarcinomul).
Testarea din sange este mult mai relevanta, testul fiind cantitativ, adica vom avea o valoare care va putea fi interpretata si urmarita in evolutie. Testarea din sange este foarte importanta pentru dignosticul sarcinii incipiente si mai ales pentru femeile care au efectuat o procedura de reproducere asistata pentru ca ne informeaza despre rezultatul procedurii.
Nivelele de hCG pot varia foarte mult de la o femeie la alta, facind de multe ori dificila interpretarea lor, mai ales daca sunt valori mici sau sunt recoltate foarte precoce in sarcina. Valorile cresc exponential in primul trimestru de sarcina, se vor dubla sau chiar tripla la 48-72 ore in primele 7-8 saptamani de sarcina, apoi ritmul de crestere va scadea, vor ajunge la un varf la 10 saptamani , vor scadea in trimestrul II de sarcina si vor ramane apoi in platou pana la termen. Asadar, valorile beta hCG vor avea o semnificatie importanta in primul trimestru de sarcina, in faza preclinica a sarcinii si apoi in primele 2-3 saptamani de sarcina clinica (6-8 saptamani de amenoree)
Diagnosticul de sarcina incipienta se va pune astfel :
- Etapa preclinica , de la implantare pana la evidentierea sarcinii clinic (prin ecografie transvaginala) – exclusiv prin valorile betahCG , care cresc exponential si sugereaza o implantare eficienta,
- Etapa clinica – dupa 3-4 saptamani de la implantare, cand se poate evidentia ecografic o sarcina incipienta si se vor putea stabili : diagnosticul de sarcina clinica, localizarea si numarul de gestatii ; valoarea betathCG va continua sa creasca, dar nu va mai avea aceeasi semnificatie diagnostica ca in etapa preclinica.
Semnificatia valorilor Beta hCG in cazul procedurilor de FIV :
- O valoare negativa (de regula sub 5 mUI/ml) semnifica lipsa implantarii si implicit lipsa unei sarcini, embrionii transferati, cu mare probabilitate fie nu au evoluat pana in ziua 5-7 corespunzatoare etapei implantarii ( in cazul transferului precoce, de ziua 2-3) , fie embrionii au evoluat pana in ziua 5-7, dar nu au reusit sa se implanteze eficient in endometru ptr a duce la o sarcina.
- O valoare pozitiva (de regula peste 5 mUI/ml) semnifica implantarea embrionului/ embrionilor transferati. Masurarea seriata, repetata la aprox 48-72 ore ne poate furniza informatii valoroase despre evolutia implantarii si dezvoltarii sarcinii incipiente la aceasta etapa
Alte elemente importante:
- Recoltarea beta hCG din sange va trebui facuta pentru diagnosticul precoce al sarcinii incipiente, mai ales dupa o procedura RUA, sangerarea vaginala nu reprezinta un reper pentru e evalua rezultatul procedurii de FIV. O valoare pozitiva va fi un reper important pentru a documenta implantarea embrionilor, informatii imortante pentru preoiceduri de FIV ulterioare ssi prognostic
- Valorile beta hCG apar si cresc in sange imediat ce embrionul/ embrionii s-au implantat, (adica dupa ziua 5-7 a embrionilor – stadiul de blastocist). Testarea poate fi efectuata cel mai devreme dupa 5-7 zile de la implantare insa rezultatele pot fi greu interpretabile la o etapa atat de precoce si vor necesita repetare. O buna implantare va genera valori ale beta hCG care se vor dubla sau tripla, la intervale de 48-72 ore.
- O singura valoare beta hCG nu este relevanta pentru a stabili evolutia unei sarcini incipiente, atunci cand valoarea este pozitiva; masuratorile seriate ne spun insa mai multe informatii despre eficienta implantarii. O sarcina poate debuta cu valori mici ale beta hCG, dar sa evolueze cu un ritm foarte bun de crestere, ceea ce se coreleaza cu o implantare eficienta si o evolutie buna.
- Valoarea intiala a beta hCG va trebui repetata dupa 48 ore, mai ales daca este o valoare mica, uneori este nevoie a fi repetata de mai multe ori la interval de 48-72 ore pentru a sti ca implantarea evolueaza normal
Particularitati :
- Sunt situatii (mai rare) in care valoarea initiala beta hCG este foarte mare sau ritmul de crestere este foarte mare; acest lucru se poate intampla cel mai frecvent in sarcinile multiple sau in neoplazii trofoblastice cum sunt sarcina molara sau coriocarcinomul.
- Sunt si situatii in care valoarea initiala a beta hCG nu are un ritm bun de crestere, adica fie nu se dubleaza la 48 ore, fie scade, fie are o crestere buna initial, apoi ramane in platou sau chiar scade; ce posibilitati sunt atunci cand se intampla asa:
- Fie un esec de implantare (va fi o sarcina biochimica, adica nu va evolua la stadiul de sarcina clinica, evidentiabila ecografic)
- Fie o implantare ectopica, o sarcina extrauterina, care fie se va opri din evolutie si se va resorbi spontan, fie va evolua in continuare in afara uterului devenind o sarcina ectopica clinica (cea mai frecventa localizare ectopica fiind cea tubara), care va necesita supraveghere si eventual tratatment chirurgical
- Fie o sarcina multipla initial, adica implantarea initiala a mai multi embrioni si reducerea lor ulterioara spontana, adica unul sau mai multi din embrionii initial implantati se opresc din evolutie
Diagnosticul clinic al sarcinii, ulterior diagnosticului biochimic al sarcinii (evidentiat exclusiv prin beta hCG), se va pune in evolutie prin ecografie transvaginala (ecografia de confirmare a sarcinii), la aprox 10-14 zile dupa testul beta hCG pozitiv, pentru a evidentia sarcina clinica; acest fapt este posibil la valori de minim 1000-1500 mUI/ml , adica dupa aprox 5-6 saptamani de sarcina. Viabilitatea sarcinii se va stabili ecografic prin prezenta in cavitatea uterina a sacului gestational si a embrionului cu activitate cardiaca. Tot la aceasta etapa se stabileste si numarul de saci gestationali precum si localizarea lor, pentru a exclude eventualele localizari ectopice, mai rare dar posibile.