Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Succesul in FIV

Succesul in reproducere in general, dar si in FIV, il da in principal ovocitul. De ce este asa important ovocitul in reproducere ? Raspunsul este simplu: ovocitele competente genereaza embrioni competenti, adica embrioni cu potential de evolutie catre termen si nastere a unui copil sanatos. Aceste este scopul reproducerii, precum si al metodelor de reproducere …

Succesul in reproducere in general, dar si in FIV, il da in principal ovocitul. De ce este asa important ovocitul in reproducere ?

Raspunsul este simplu: ovocitele competente genereaza embrioni competenti, adica embrioni cu potential de evolutie catre termen si nastere a unui copil sanatos. Aceste este scopul reproducerii, precum si al metodelor de reproducere asistata – un copil sanatos.

Succesul in FIV …ce inseamna ?

In primul rand trebuie definite cateva notiuni:

  • Asteptarile de la o procedura de FIV – nu trebuie sa fie de 100%, trebuie sa fie documentate si realiste, raportate la varsta femeii, rezerva ovariana, patologii asociate, antecedente, etc
  • Succesul unei proceduri de FIV – se exprima in rata de sarcina in evolutie sau si mai corect in rata de nasteri cu nou-nascut viu per 100 proceduri de FIV finalizate cu transfer de embrioni, succesul real fiind de fapt un copil sanatos
  • Calitatea Gametilor (ovocit si spermatozoid) – este esentiala pentru calitatea / competenta embrionilor
  • Calitatea embrionilor este strict legata de calitatea in principal a ovocitelor si apoi a spermatozoizilor
  • Varsta ovocitelor – este cheia succesului, ovocitele isi pierd cu trecerea timpului capacitatea de a genera embrioni competenti si euploizi, adica cu potential de evolutie a unei sarcini catre termen
  • Rezerva ovariana – adica rezerva de ovocite, scade cu varsta, o rezerva ovariana scazuta asociaza unui numar scazut de ovocite ramase in ovare precum si o calitate mai slaba a ovocitelor si implicit o sansa mai mica de sarcina
  • Implantarea – tine de receptivitatea endometrului , dar in principal de calitatea genetica si competenta embrionilor: un endometru de calitate slaba va avea sanse mult mai bune sa implanteze embrioni buni decat va avea un endometru perfect cu embrioni de calitate slaba.
  • Evolutia sarcinii catre termen – un embrion competent si normal genetic va avea cele mai bune sanse sa evolueze catre termen si catre nastere
  • Calitatea serviciilor si competenta personalului in laboratorul de embriologie – sunt foarte importante in succesul FIV, de la manevrarea celulelor/ gametilor/ embrionilor, calitatea aerului, conditiile de cultura ale embrionilor si pana la selectia cat mai buna a embrionilor pentru transfer asigura succesul prin FIV.
  • Experienta medicului /echipei medicale – si aici se regasesc toate ingredientele succesului care tin de factorul uman, de experienta si implicarea maxima a tuturor , de particularizarea fiecarei proceduri pentru fiecare cuplu in parte, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Eu consider ca in reproducere fiecare ovocit conteaza, dar mult mai importanta este calitatea si nu cantitatea ovocitelor.

…Si sa nu uitam scopul : Un copil sanatos.

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Esecul prin FIV sau avortul, mai ales de prim trimestru de sarcina, au ca principale cauze (aprox 80-85%) calitatea genetica slaba a embrionilor (embrioni aneuploizi) si in secundar disfunctiile de implantare (aprox 15-20%)Cauzele sunt in ordine:Cauze geneticeTrombofilii (ereditare sau dobandite)Factori imunologiciAltele (factori uterin, hormonali, infectii, etc)Cauze mixte (combinatie a celor de mai sus)Asadar succesul in …

Evaluarile pentru disfunctii imunologice sau pentru alte patologii care pot afecta implantarea trebuie sa se adreseze pacientilor cu:Esec recurent de implantareAvort repetat, mai ales avind dovada unui cariotip normal al produsului de conceptieAfectiuni autoimune (lupus eritematos, poliartrita reumatoida, sclerodermie, etc)Hipotiroidism prin tiroidita autoimunaInfertilitate de cauza idiopaticaEsecuri repetate de FIVInfertilitate secundaraRecomandarea unor teste specifice are rolul …