Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Stimularea Ovariană Controlată (SOC)

Pe timpul unui ciclu menstrual, un ovar produce in mod obisnuit un folicul matur care contine un singur ovocit capabil a fi fertilizat. Cresterea foliculului in timpul primei jumatati a ciclului menstrual (faza foliculara) este influentata de anumiti hormoni, acestia stimuland cresterea lui si ajutand la maturizarea foliculului si dezvoltarii ovocitului.

Stimularea ovariana controlata este realizata prin medicatie hormonala.  Tratamentul poate fi oral sau/si injectabil, incepe de regula la menstra,  se intinde pe o durata intre 5 si 12 zile, in functie de scopul tratamentului si evolutia raspunsului pe parcursul tratamentului.

Scopul tratamentului este de a stimula ovarele sa produca mai multi foliculi maturi pe parcursul unui ciclu menstrual (poliovulatie) , fiecare folicul matur poate contine sau nu un ovocit matur capabil de a fi fertilizat de un spermatozoid, scopul fiind de a avea mai multe sanse de a concepe in cursul lunii / ciclului menstrual respectiv.

  • In cazul femeilor care ovuleaza spontan, tratamentul de SOC este util pentru a produce poliovulatie, adica ovarele sunt stimulate sa isi creasca mai mult de un folicul matur , (asa cum se intampla pe un ciclu natural), pentru a creste astfel fertilitatea femeii pe ciclul respectiv si implicit sansele de a concepe. Sansele de sarcina multipla variaza intre 1-30 % functie de varsta femeii (a ovocitului), raspunsul la tratament si calitatea spermei.
  • In cazul femeilor care nu ovuleaza spontan, tratamentul de SOC este util pentru ajuta ovarele sa isi creasca un singur folicul matur, ca si intr-un ciclu natural, scopul fiind asadar refacerea ovulatiei spontane.

Raspunsul ovarelor la tratament se monitorizeaza ecografic si hormonal, prin dozari hormonale din sange (estradiol si progesteron), pentru a evalua in timp real raspunsul la  tratmentul de stimulare si a decide in consecinta daca sunt indeplinite conditiile pentru a continua procedura medicala propusa (inseminare, fertilizare in vitro, contact sexual dirijat, donare de ovocite).

Tratamentul de stimulare ovariana controlata (SOC) se poate realiza cu:

  • Preparate orale (Clomifen, Letrozole)
  • Preparate injectabile care contin FSH si LH (Gonal, Luveris, Pergoveris, Elonva, Puregon, Meriofert, Menopur, Ovaleap, Bemfola, Rekovelle, etc)
  • Preparate care contin HCG – Ovitrelle, Pregnyl, etc

Tratamentul de stimulare ovariana controlata (SOC) se poate recomanda, in urmatoarele scopuri:

  1. contact sexual dirijat, in cursul lunii respective, in functie de raspunsul ovarelor la tratament,
  2. inseminare intrauterina in cursul lunii respective, in functie de raspunsul ovarelor la tratament
  3. fertilizare in vitro, daca schema de tratament a fost conceputa initial pentru aceasta procedura.
  4. stimularea ovarelor la donatoarele de ovocite in vederea fertilizarii in vitro, pentru a putea obtine mai multe ovocite mature in cursul unui ciclu menstrual

 

Efectele secundare ale stimularii ovariene controlate:

  1. Hiperstimularea ovariana.

In urma administarii de tratamente hormonale, pot aparea chisturi ovariene. De asemenea, poate avea loc cresterea in volum a ovarelor, peste anumite dimensiuni considerate acceptabile, discomfort abdominal, balonari. Aceste simptome apar in general in 5-10 zile dupa realizarea ovulatiei sau colectarea de ovocite in cazul fertilizarii in vitro si dispar de obicei in 1-2 saptamani fara a interveni in nici un fel. Sarcina poate inrautati simptomele hiperstimularii ovariene.

Tratamentul de stimulare ovariana controlata nu reprezinta un sindrom de hiperstimulare

Sindromul de hiperstimulare ovariana se refera la un moment ulterior tratamentului propriu-zis de SOC, putind fi precoce (mai rar), sau tardive (mai frecvent) la aprox 5-7 zile dupa transferul de embrioni, mai ales atunci cand apare sarcina dupa embriotransfer.

Hiperstimularile ovariene severe sunt caracterizate  de mari chisturi ovariene si lichid abdominal in cantitate importanta. Simptomele severe ale hiperstimularii include discomfort abdominal, balonari, cresteri in greutate, ingreunarea respiratiei, greturi, varsaturi. Femeile cu diagnostic de hiperstimulare ovariana (aproximativ 1-2% dintre pacientele ce urmeaza medicatia) pot necesita internarea in spital pentru observatie si tratament.

Foarte rar, hiperstimularea poate avea consecinte grave prin cresterea riscului trombotic (formarea  de cheaguri de sange) care poate afecta functia renala, pulmonara si in formele foarte severe poate duce chiar la deces. Fiecare femeie careia ii este administrat un astfel de tratament poate dezvolta simptomele hiperstimularii ovariene, dar cele predispuse mai mult acestui simptom sunt femeile cu un nivel ridicat de estradiol si cu un numar mare de foliculi ovarieni aparute pe parcursul tratmentelor de SOC. De obicei pacientele tinere, slabe, cu ovare micropolichistice pot hiperstimula (raspund la doze mici hormonale dezvoltand atat chisturi cat si foliculi) . Riscul de hiperstimulare este mult redus, practic nul la femeile cu rezerva ovariana scazuta.

Monitorizarea tratamentului de stimulare ovariana controlata, atat ecografica cat si hormonala, are scopul de a :

  • evalua raspunsul ovarian la tratament, si de ajusta dozele de stimulare in functie de acesta, astfel incat sa fie prevenit atat raspunsul ovarian slab si compromiterea sau chiar anularea ciclului menstrual respectiv,
  • mai ales pentru a preveni un raspuns ovarian exagerat si a minimaliza riscul de hiperstimulare ovariana.

Metodele de a preveni sindromul de hiperstimulare ovariana controlata sunt multiple, eficiente si la indemana, tratamentul de SOC necesita evaluare periodica pentru a lua decizia in timp real de a modifica /ajusta/completa/opri tratamentul in functie de raspuns.

  1. Torsiunea ovariana

In mai putin de 1% din cazuri, chisturile ovariene pot creste in dimensiune si ovarul se poate torsiona (rotire in jurul propriei axe). Acest  lucru duce la scaderea cantitatii de sange ce iriga ovarul conducind la compromiterea vascularizatie ovarului, insotita de dureri intense, numit abdomen acut  si care beneficiaza de interventie chirurgicala de urgenta. Prin interventie chirurgicala se poate detorsiona ovarul sau exista chiar riscul exirparii lui.

  1. Cancerul ovarian

Sunt ipoteze care sustin ca tratamentele de SOC si procedurile de FIV, prin agresiunea asupra ovarelor, ar creste riscul de neoplazii ovariene.

Pana acum studiile nu au sustinut aceste ipoteze si nu a fost descoperita o legatura directa intre acestea.

  1. Sarcina multipla

Este recunoscut si dovedit faptul ca tratamentele de SOC cresc riscul de sarcina multipla tocmai pentru ca se bazaza pe cresterea fertilitatii femeii. Riscul real este mai degraba legat de varsta femeii, de nivelul de raspuns al ovarelor la tratament, si mai ales de numarul de embrioni transferati in uter in cazul procedurilor de FIV , decat de medicatia in sine. Riscul de complicatii in sarcina multipla este mai ridicat comparativ cu sarcina unica si in consecinta sarcina multipla este considerata o complicatie.

Galerie foto

Recomandările pacienților

5/5

In 2009, cand am cunoscut-o pe doamna Dr. Alina Bolintineanu, am descoperit nu numai un medic foarte bine pregatit, experimentat si mereu la curent cu ultimele noutati in domeniu, ci si un OM. Un om cald, deschis, corect, modest, care mi-a raspuns la toate intrebarile cu rabdare si naturalete. E ceva rar in domeniu, din pacate, si atunci cand intalnesti un astfel de om, nu mai cauti pe altcineva. Ii datoram doamnei doctor doi baieti minunati, sanatosi si voiosi, unul de 6 si unul 1 an, pentru care nu ii vom putea multumi vreodata suficient! Multumiri si personalului Promed System/ Wellborn pentru ca au avut grija de noi!

5/5

Acum aproximativ 7 ani, am intalnit-o pe dna doctor Bolintineanu, la recomandarea unei prietene. Un om deosebit in care am avut incredere inca de la primele intalniri. Pentru mine a contat enorm acest lucru si asta m-a facut sa am rabdare si incredere sa merg mai departe. Cu toate ca eram la varsta la care a concepe un copil n-ar fi trebuit sa devina o problema, nu aveam multe sanse de a ramane insarcinata din cauza lipsei unui ovar si a celuilalt micropolichistic. Insa, dupa 3 IA si 1 FIV, incercarile noastre au dat rod. Tot datorita dumneaei am intrat si in programul “Un FIV gratuit pe luna“ la clinica Promed. Iar acest lucru a fost de o importanta majora , neexistand alta cale sa continuam . Toata sarcina am ales sa o monitorizez cu dansa. A dat dovada inca o data de mult profesionalism si pricepere. Desi nu a fost usor, acum suntem fericitii parinti ai unui baietel de 4 ani. Pentru noi, dna doctor este si va ramane un om special de care ne vom aminti cu drag. O iubim si face parte din sufletul nostru

5/5

Dna Dr. Bolintineanu impreuna cu toata echipa sa, ne-au schimbat viata la modul cel mai fericit! Dna Dr. este un om de o profesionalitate desavarsita, profunde cunostiinte si experienta! Dansa, spre deosebire de multi alti medici, vede individul din fata sa, croind un tratament bazat pe propriile tale resurse, experiente si asteptari! Dupa mai multe incercari nereusite in strainatate, care mi-au creat dezamagiri si suferinte, dna. Dr. Bolintineanu ne-a ajutat sa aducem pe lume doi baietei minunati! La aproape 40 de ani ai mei, din doua incercari cu ajutorul dansei, doua reusite, o minune! Va multumim din suflet, pentru totdeauna recunoscatori!

5/5

Suntem un cuplu din Timisoara care am facut tot posibilul ca sa ajungem la Bucuresti la Doamna Doctor Bolintineanu Alina pentru ca ne doream un bebe. Am fost placut surprinsi de deschiderea cu care ne-a primit, ne-a ajutat si ne-a monitorizat pe toata durata procesului terapeutic. Am gasit in Doamna Bolintineanu un profesionist asa cum ne doream, care a vazut cauzele problemelor si a analizat impreuna cu noi lucruri pe care alti medici le-au omis. Aveam zeci de intrebari si temeri iar Doamna Dr.Bolintineanu ne-a dat siguranta ca suntem pe drumul cel bun, iar acum asteptam, peste cateva zile, sa se nasca o minunata fetita. Multumim pentru tot sprijinul! Mult succes!

CONSILIERE ONLINE

Programează-te la o consultație online