Cuplul este reevaluat după eventualele tratamente sau consulturi de alte specialități recomandate anterior si care au fost efectuate cu rezolvarea parțială / completă a unor afecțiuni (de ex. tiroidita autoimuna, infecții pelvine, sau spermatice, etc) care ar putea constitui un obstacol important in obtinerea unei sarcini sau în evoluția ei in bune condiții până la termen.

În funcţie de cauza / cauzele infertilităţii, sunt detaliate opţiunile de tratament ale cuplului,  sub forma unui plan sau algoritm terapeutic care se întinde pe un interval precis de timp, incluzând procedurile medicale care oferă șansele cele mai mari de sarcina cuplului si cu scopul final al obținerii unei naș

Cuplul este informat despre metodele de reproducere asistată disponibile, despre rata de succes, precum şi despre riscuri şi aspecte legale.

Planul terapeutic poate se intinde pe intervale de cate 3 luni, mergind de la monitorizarea ovulatiei pe ciclu natural sau stimulat si contact sexual dirijat, inseminare intrauterina pe ciclu natural sau stimulat si pana la Fertilizare in Vitro cu sau fara transfer de Embrioni. Optiunea terapeutica cea mai potrivita o va recomanda medicul in functie de criteriile medicale intalnite la fiecare cuplu in parte.

De comun acord cu pacienţii, este recomandata cea mai eficientă metodă de tratament sau plan terapeutic al infertilității sau/şi o metodă de reproducere umană asistată (Inseminare, Fertilizare, ICSI etc) in functie de patologie.