Sarcina biochimica este cunoscuta ca fiind sarcina cu valori beta hCG pozitive, dar care nu au o crestere semnificativa in dinamica, si care nu va evolua catre sarcina clinica, evidentiabila ecografic. Sarcina biochimica se va pierde din etapa preclinica, cel mai frecvent sub forma unei sangerari menstruale si nu va necesita nici un fel de …
Sarcina biochimica este cunoscuta ca fiind sarcina cu valori beta hCG pozitive, dar care nu au o crestere semnificativa in dinamica, si care nu va evolua catre sarcina clinica, evidentiabila ecografic. Sarcina biochimica se va pierde din etapa preclinica, cel mai frecvent sub forma unei sangerari menstruale si nu va necesita nici un fel de interventie.
Tratamentele de reproducere asistată reprezintă azi o opțiune reală de sarcină pentru foarte multe cupluri cu infertilitate, iar așteptările de la procedurile de reproducere asistată sunt în general mari, mai ales după o perioadă lungă de infertilitate.
Rezultatele pot duce la un test de sarcina negativ adică un eșec sau un test de sarcina pozitiv, care va evolua fie catre un avort, fie către o sarcină biochimică, fie în cel mai fericit caz, către o naștere
Situația cea mai dificilă și cel mai greu de suportat de către un cuplu este sarcina biochimică, situație mult mai dificilă si cu un impact emotional semnificativ, fata de un rezultat negativ.
Valorile Beta hCG si semnificatia lor (valabila doar in situatia in care nu s-au administrat ca tratament de sustinere luteala produse cu hCG dupa recoltarea de ovocite) :
- Beta hCG negativ, de regula valori sub 5 UI/L , reprezinta absenta implantarii, deci nu exista sarcina
- Beta hCG pozitiv, de regula orice valoare peste 5 UI/L, reprezinta dovada implantarii , deci o sarcina la o etapa foarte precoce de evolutie , respectiv etapa imediat ulerioara initierii implantarii.
In situatia administrarii dupa recoltarea de ovocite a produselor cu hCG, rezultatul la testul beta hCG va fi influentat de aceste produse, rezultind de multe ori rezultate fals pozitive, interpretate in mod eronat cel mai frecvent ca fiind sarcini biochimice.
Evolutia valorilor Beta hCG:
- Prima valoare care poate avea o semnificatie si care poate fi interpretata corect, va fi facuta la aprox 12-16 zile de la procedura de recoltare de ovocite si fertilizare si care s-a finalizat cu transfer de embrioni, sau la aprox 9-12 zile de la transferul de ziua 2/3 sau la sau 7-10 zile de la transferul de ziua 5/6 sau Blastocist.
- O crestere sustinuta a valorilor beta hCG in dinamica (cel putin dublare la 48-72 ore) va avea un prognostic bun legat de evolutia sarcinii catre o noua etapa si anume cea clinica, in care sarcina va putea fi evidentiata ecografic
- O crestere lenta in dinamica sau chiar o scadere a valorilor beta hCG va avea in general un prognostic prost legat de evolutia sarcinii in continuare pentru a ajunge in etapa clinica. Evolutia valorilor beta hCG in dinamica va ajuta la evaluarea procesului de implantare la aceasta etapa, fara sa existe, si repet, fara sa existe vre-o modalitate de a influenta aceasta evolutie; singurul lucru care ramane de facut in aceasta situatie este continuarea intocmai a tratamentului de sustinere initiat la/dupa fertilizare, oricat de frustrant si dezamagitor ar fi rezultatul. Medicul va decide in functie de dinamica valorilor beta hCG daca tratamentul va continua sau se va opri. Menstra sau sangerarea vaginala de orice tip nu va fi niciodata un criteriu de decizie pentru a opri sau continua tratamentul de sustinere , nici de evaluare a unui posibil esec sau succes al procedurii de reproducere asistata. Singurul element decisiv va ramane valoarea beta hCG in dinamica.
Ce cauze are?
O parte semnificativa din sarcinile obtinute prin FIV sunt sarcini biochimice (intre 8-20%), adica nu evolueaza catre o sarcina clinica, vizibila ecografic.
In cele mai multe situatii cauzele raman necunoscute.
Proportia de sarcini biochimice este mai mare decat s-ar putea crede, in teorie, in practica insa, in sarcinile obtinute spontan, cele biochimice sunt destul de frecvente, ajungind chiar si la 50%, ceea ce reprezinta un procent semnificativ, si destul de greu de estimat in sarcinile spontane. In sarcinile obtinute prin reproducere asistata, proportia de sarcini biochimice este aparent mai mare, motivul principal fiind testarea valorilor beta hCG foarte devreme legat de momentul conceptiei.
Cauzele pot fi legate de :
- embrioni cu anomalii genetice (aneuploizi) care nu reusesc o implantre eficienta si/sau
- disfunctii legate de endometru, functionale sau morfologice (endometru subtire, fara aspect corect morfologic, etc)
- calitate mai slaba a gametilor (ovocit si spermatozoid)
- un procent mai mare de fragmentare a ADN-ului din spermatozoizi, cu efect negativ asupra calitatii genetice a embrionului
- integritatea genetica a ovocitului si a fusului de diviziune, esentiale in dezvoltarea precoce si implantarea embrionului, sunt aduse in discutie aici atat cauze genetice mitocondriale cat si nucleare.
Ce prognostic are legat de viitoarele proceduri de FIV ?
Datele din literatura sugereaza in general un prognostic mai bun pentru o viitoare sarcina cu succes dupa o sarcina biochimica si cuplurile trebuie incurajate sa continue procedurile de reproducere asistata si sa nu renunte.