Imunologia Reproductiva

Imunologia Reproductiva este un domeniu relativ nou in medicina si infertilitate, care a prins contur mai clar in ultimii ani; acesta se refera la modalitatea in care sistemul imun al femeii reactioneaza la statusul de sarcina si implicarile acestuia in evolutia sarcinii.

In mod firesc si natural, atunci cand o femeie poarta un embrion/fat, sistemul ei imun este astfel programat si “invatat” de-a lungul evolutiei, sa il tolereze, ba mai mult sa il favorizeze pentru a putea sa evolueze cu bine pana le termen.

Sunt teorii care spun ca, in anumite situatii, sistemul imun al femeii gravide are anumite disfunctii care il pot face necorespunzator pentru ca sarcina sa evolueze normal, aparind situatii similare cu cele de “reject” al fatului si compromit astfel evolutia lui.

Nu sunt inca suficiente dovezi pentru a sustine aceste teorii si pentru a le gasi implicatii importante in infertilitate. Cu toate acestea sunt din ce in ce mai multe femei cu esecuri de reproducere de cauze asa-zis “neexplicate”, la care:

  • S-au realizat proceduri repetate de FIV cu transfer de embrioni normali genetic, fara sa se obtina sarcina
  • S-au despistat patologii imune/autoimune asociate, ca singura patologie existenta, la cupluri cu fertilitate normala legata de conceptie, dar cu avort spontan repetat
  • S-au exclus cauze genetice in cuplu
  • S-au obtinut sarcini spontane cu usurinta, soldate cu avort spontan de prim trimestru si cu cariotip normal al produsului de conceptie.

La aceste femei cu esec de reproducere, investigatiile aprofundate care si-au gasit aplicatie in ultimii ani, au dovedit asocierea unor probleme imunologice la aprox 15 – 20% din aceste femei.

Pentru aceste femei  exista de curand optiuni de investigatii specifice in domeniu cat si tratamente specifice, care chiar daca sunt empirice si nu sunt sustinute de dovezi stiintifice  , ele isi gasesc rostul pentru sute si mii de femei care beneficiaza clinic si in mod real de ele,  obtinind sarcini si nasteri dupa multe esecuri de reproducere  anterioare.

  1. Imunologia si Infertilitatea – Cauze in esecul recurent de reproducere
  2. Investigatii specifice
  3. Optiuni terapeutice
Este utilă informația?
RSS
Follow by Email
Facebook