Endometrioza reprezinta una din cele mai importante cauze de infertilitate. Endometrioza afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica: rezerva ovariana, in cazul interventiilor chirurgicale soldate cu interventii pe ovare calitatea ovocitelor maturarea ovocitelor functia trompelor fertilizarea in sine intre ovocit si spermatozoid datorita unui mediu pelvin toxic datorita leziunilor endometriozice implantarea embrionilor. Odata instalata …
Endometrioza reprezinta una din cele mai importante cauze de infertilitate. Endometrioza afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica:
- rezerva ovariana, in cazul interventiilor chirurgicale soldate cu interventii pe ovare
- calitatea ovocitelor
- maturarea ovocitelor
- functia trompelor
- fertilizarea in sine intre ovocit si spermatozoid datorita unui mediu pelvin toxic datorita leziunilor endometriozice
- implantarea embrionilor.
Odata instalata o sarcina, obtinuta spontan sau prin tratamente de reproducere asistata, evolutia ei nu va fi influentata de leziunile endometriozice
Tratamentul chirurgical in suspiciunile de endometrioza pelvina are cateva indicatii clare:
- In primul rand diagnosticul, stabilit atat prin examinarea macroscopica a leziunilor pelvine intraoperator cat si prin diagnosticul de certitudine stabilit prin ex HP dupa excizia leziunilor endometriozice ( chist endometriozic, leziuni peritoneale, leziuni profunde, etc)
- stabilirea stadiului bolii, pentru a beneficia ulterior de un algoritm terapeutic adecvat, adaptat si particularizat, corespunzator stadializarii bolii
- leziunile endometriozice voluminoase la nivelul ovarelor, uni sau bilaterale, care depasesc aprox 5 cm si care se insotesc de cele mai multe ori de simptomatologie mai mult sau mai putin severa, in special sindrom algic pelvin, vor beneficia de interventie chirurgicala, cu excizia leziunilor, debridarea aderentelor, excizia leziunior profunde daca ele exista, cu imbunatatirea ulterioara a potentialului fertil si mai ales a simptomatologiei
- sindomul algic pelvin, intens si progresiv, care afecteaza semnificativ calitatea vietii femeii, chiar daca imagistic nu sunt descrise leziuni extinse sau severe
- indepartarea leziunilor active noi si a focarelor profunde care afecteaza semnificativ anatomia si mai ales functia organelor pelvine (vezica urinara, intestin, uter, ovare etc)
Interventiile chirurgicale pentru endometrioza, mai ales la femeile de varsta reproductiva, care vor sau mai vor copii, trebuie efectuate de o echipa complexa, ginecolog cu experienta chirugicala in endometrioza, chirurg, urolog, si ideal, sub indrumarea unui medic cu supraspecializare in reproducere asistata, care va avea intotdeauna in vedere pastrarea integritatii ovarelor si afectarea la minim a potentialului fertil.
Tratamentele pentru endometrioza in general sunt inhibitorii hormonal si au ca scop si rezultat scaderea semnificativa a fertilitatii femeii (contraceptive, tratamente progestative, analogi de GnRh, etc), asadar apare pe buna dreptate intrebarea pe care o pun toti pacientii:
Tratamentele pentru cresterea fertilitatii nu vor agrava sau nu vor grabi evolutia endometriozei?
Raspunsul nu este clar dovedit. In general, studiile au aratat ca nu exista o progresie a leziunior de endometrioza dupa tramanetele de reproducere asistata fara sarcina.
Din pacate stadiile avansate ale bolii se insotesc de cele mai multe ori de infertilitate si singurele optiuni de a obtine o sarcina raman tratamentele de stimulare ovariana si fertilizarea in vitro. Sarcina va fi binevenita in astfel de situatii pentru ca de cele mai multe ori leziunile de endometrioza vor intra intr-un proces de involutie pe parcursul sarcinii. In cazul tratamentelor de stimulare ovariana fara obtinerea sarcinii, leziunile pot avea ulterior orice tip de evolutie, pot evolua in continuare cu noi focare active sau pot ramane stationare. Endometrioza in sine nu reprezinta o contraindicatie pentru tratamentele de stimulare ovariana, acestea fiind de foarte multe ori singurul mod de a obtine o sarcina.
Protocoalele de stimulare ovariana pentru FIV pot fi adaptate si particularizate stadiilor avansate ale bolii, care beneficiaza postoperator conform protocoalelor terapeutice pentru endometrioza, de 3-6 luni de tratamente inhibitorii cu analogi de GnRH (Zoladex, Dipherelin,Triptorelin, etc), urmind ca stimularea ovariana pentru FIV sa se adauge pe utima luna de tratamente inhibitorii.
De asemenea, studiile arata diferente semnificative in ceea ce priveste succesul tratamentelor de Fertilizare in Vitro in endometrioza avansata stadiile III-IV, comparativ cu stadiile usoare I-II sau cu infertilitatile de cauza tubara; aceste diferente sunt legate de:
- doze mai mari de stimulare ovariana
- un numar mai mic de ovocite recoltate
- o rata mai mica de fertilizare
- un numar mai mic de embrioni obtinuti
- o rata mai mica de implantare
- o sansa mai mica de sarcina clinica per embriotransfer
Sansele cele mai mari de succes in stadiile avansate de boala (stadiul III-IV) le vor avea cu siguranta femeile tinere, cu varste sub 30-35 ani.
Stadiile I-II vor putea beneficia postoperator de conceptie spontana sau Inseminare intrauterina, functie de parametri spermogramei, cu sau fara tratamente de stimulare ovariana.