Ce este infertilitatea? Infertilitatea de cuplu se definește ca lipsa obținerii unei sarcini în urma unei activităţi sexuale regulate şi fără a folosi o metodă contraceptivă în decurs de un an (sau 2 ani dupa alta definitie). În prezent, în România aprox 10-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă au o problema de conceptie a …
Ce este infertilitatea?
Infertilitatea de cuplu se definește ca lipsa obținerii unei sarcini în urma unei activităţi sexuale regulate şi fără a folosi o metodă contraceptivă în decurs de un an (sau 2 ani dupa alta definitie). În prezent, în România aprox 10-15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă au o problema de conceptie a unui copil.
În ultimii ani, solicitarile catre clinicile de reproducere asistata din partea cuplurilor cu astfel de probleme au crescut foarte mult . De ce ?
Mai mulţi factori sunt implicati si anume:
- Creşterea numărului de femei de vârstă reproductivă;
- Tendinţa femeilor sau cuplului de a amâna o sarcină către o vârstă mai avansată (după vârsta 30-35 ani a partenerului de sex feminin sau chiar si mai tarziu) din motive socio-economice;
- Informare mai amănunţită a publicului despre existenţa unor unor posibilitati de diagnostic avansate si tratamente înalt specializate;
- Apariţia de noi metode de tratament în cazurile de infertilitate care în trecut nu aveau nici o şansă de a fi rezolvate.
Infertilitatea poate fi de mai multe tipuri, didactic vorbind:
În funcție de antecedentele unei sarcini:
- Infertilitate primară – atunci când pacienta nu a rămas niciodată gravidă;
- Infertilitate secundară – atunci când pacienta a avut măcar o sarcină, fie că ea a dus la naştere, fie că nu. Problema poate fi extrapolată şi în cazul bărbatului.
În funcție de sexul partenerului afectat:
- Infertilitate de cauză feminină – atunci când pacienta este purtătoarea uneia sau mai multor afecţiuni ce nu permit obtinerea unei sarcini sau nasterea unui copil viu;
- Infertilitate de cauză masculină – atunci când partenerul masculin din cuplu este purtătorul uneia sau mai multor afecţiuni care ii afecteaza fertilitatea.
- Se pare că 30-35 % din infertilităţi au etiologie strict feminină, 30-35% etiologie masculină şi 15-20% etiologie mixtă (ambii parteneri din cuplu necesită un diagnostic complex şi îngrijiri medicale specifice pentru a putea obţine şi duce la bun sfârşit o sarcină normală).
În plus, există şi o minoritate de cazuri de infertilităţi din cauze inexplicabile – 10-15% după anumite statistici.
Cauzele infertilității pot fi împărţite în 4 mari categorii.
1. Factorul feminin – răspunzator de aproximativ 35 % din cazurile de infertilitate;
Cauze:
- Infertilitate de cauză tubară;
- Infertilitate prin anovulaţie;
- Sindromul ovarelor micropolichistice (SOPC);
- Infertilitate de cauze imunologice;
- Endometrioza;
- Factor uterin, cervical;
- Inexplicabilă.
2. Factorul masculin – răspunzator de aproximativ 30 % până nu demult, în ultimii ani fiind implicat şi până la 50%;
Cauze:
- Anomalii de număr şi/sau morfologie a spermatozoizilor;
- Cauze obstructive;
- Cauze infecţioase.
- Cauze genetice
3. Factori combinaţi – 20%;
4. Idiopatică (fără o cauză decelabila/aparenta) – 15%.