Dr. Alina Bolintineanu, medic specialist Reproducere Umană Asistată Viața reproductivă a unei femei va intra, biologic, pe o curbă descendentă începând cu 30 ani și mai accelerat după 35 ani. Din păcate, nu depinde de aceasta să împiedice acest lucru. Ceea ce poate, însă, să ajute potențialul reproductiv al unei femei este: Să își propună …
Dr. Alina Bolintineanu, medic specialist Reproducere Umană Asistată
Viața reproductivă a unei femei va intra, biologic, pe o curbă descendentă începând cu 30 ani și mai accelerat după 35 ani. Din păcate, nu depinde de aceasta să împiedice acest lucru. Ceea ce poate, însă, să ajute potențialul reproductiv al unei femei este:
- Să își propună o sarcină cât mai devreme, ideal până în 35 ani
- Să meargă periodic la controale ginecologice pentru un consult constant de rutină și să efectueze teste de screening pentru a se asigura că nu lasă netratate patologii infecțioase sau de altă natura care îi pot afecta în timp capacitatea reproductivă (cum ar fi în cazul: infecțiilor pelvine care pot duce la obstucția trompelor, infecțiilor vaginale și/sau cervicale care pot duce la cervicite, sinechii etc.)
- Să apeleze la contracepție prin metode eficiente, recomandate de medic, atât timp cât nu doresc sarcină, pentru a evita întreruperile de sarcină, care pot duce la patologii pelvine cu risc pentru potențialul reproductiv
- Să evite consumul excesiv de alcool, fumatul excesiv; să mănânce sănătos, în mod special alimente care conțin antioxidanți naturali, să facă sport și să evite pe cât posibil o viață stresantă.