Spermograma este un test care ofera informatii privind volumul probei de sperma, concentratia, motilitatea si morfologia spermatozoizilor. Acesti parametri variaza in functie de numarul zilelor de abstinenta; perioada optima de abstinenta este de 2-5 zile pentru ca asigura parametri optimi ai spermei, o perioada mai lunga de abstinenta duce la o motilitate mai scazuta. Ejacularile …
Spermograma este un test care ofera informatii privind volumul probei de sperma, concentratia, motilitatea si morfologia spermatozoizilor.
Acesti parametri variaza in functie de numarul zilelor de abstinenta; perioada optima de abstinenta este de 2-5 zile pentru ca asigura parametri optimi ai spermei, o perioada mai lunga de abstinenta duce la o motilitate mai scazuta. Ejacularile frecvente, la maxim 3-4 zile, pe o perioada mai lunga de timp, pot fi utile deoarece mentin o motilitate normala sau conduc la cresterea in timp a motilitatii spermatozoizilor in cazul unui diagnostic de astenozoospermie.
Ce este important ?
- Sa se efectueze 2 sau chiar 3 spermograme, in conditii optime de abstinenta
- Ideal, testarea este recomandata a fi facuta intr-un laborator specializat in astfel de teste, de regula laboratoarele de embriologie/andrologie din cadrul clinicilor de Reproducere Umana Asistata.
- Factorii externi (stresul, alimentatia, stilul de viata) pot sa influenteze concentratia, motilitatea si morfologia spermatozoizilor.
- Mult mai importante decat volumul probei de sperma sunt concentratia si motilitatea spermatozoizilor.
- Nu se recomanda testarea probei de sperma atunci cand sunt prezente infectii ( uretrite, prostatite, epididimite, etc)
Pentru pacientii cu parametri spermatici scazuti sau foarte scazuti, care urmeaza sa efectueze o procedura de Reproducere Umana Asistata, este recomandat sa recolteze doua probe de sperma la interval de aproximativ o ora pentru o mai buna recuperare si selectie a spermatozoizilor (in cea de-a doua proba de sperma motilitatea spermatozoizilor este mai crescuta).
Testul HaloSperm este un test de fragmentare ADN si se efectueaza din proba de sperma, rezultatul se exprima procentual, si de dorit este ca procentul de spermatozoizi cu ADN fragmentat din proba sa fie cat mai mic. Un rezultat care exprima un procent mare de spermatoizi cu ADN fragmentat (peste 30 %) va recomanda ICSI sau P-ICSI ca metoda de fertilizare a ovocitelor in cazul unei proceduri de FIV.
Un procent mare de spermatozoizi cu ADN fragmentat (peste 30 %) se va asocia mai frecvent cu :
- O rata mai mica de sarcina clinica
- O rata mai mare de sarcina biochimica
- O rata mai mare de avort
Rezultatul testului HaloSperm poate sa fie diferit la acelasi pacient, la doua examinari diferite, in functie de parametri spermatici de la momentul examinarii.
Testul MAR, caracterizat prin aparitia reactiei de aglutinare, este un test care permite diagnosticarea infertilitatii de cauza imunologica. Se poate recomanda atunci cand se observa aglutinari ale spermatozoizilor sau exista un procent mai mare de spermatozoizi tip “b” (moderat progresivi) si “c”(non-progresivi cu activitate flagelara) in proba de sperma.
Biolog Mihaela Popa.
Dr Alina Bolintineanu