Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Antioxidantii si rolul lor in infertilitate

In toata lumea medicala este binecunoscuta informatia ca stresul oxidativ afecteaza metabolismul si calitatea celulelor in general si mai ales a celulelor reproductive, deopotriva ovocite si spermatozoizi. Antioxidantii sunt utilizati frecvent in ultima perioada in infertilitatea/subfertilitatea masculina si sustin semnificativ, dar nu complet, teoria conform careia tratamentul cu antioxidanti ar imbunatatii potentialul reproductiv in general, …

In toata lumea medicala este binecunoscuta informatia ca stresul oxidativ afecteaza metabolismul si calitatea celulelor in general si mai ales a celulelor reproductive, deopotriva ovocite si spermatozoizi. Antioxidantii sunt utilizati frecvent in ultima perioada in infertilitatea/subfertilitatea masculina si sustin semnificativ, dar nu complet, teoria conform careia tratamentul cu antioxidanti ar imbunatatii potentialul reproductiv in general, precum si rezultatele procedurilor de RUA (Fertilizare in Vitro sau Inseminare Intrauterina)

Ce este stresul oxidativ ?

Este un dezechilibru intre productia de radicali liberi sau radicali de oxigen (specii reactive de oxigen SRO) si capacitatea antioxidanta de aparare celulara cu acumularea SRO si afectarea calitatii celulare (disfunctie celulara, imbatranire sau moarte celulara).

Stresul oxidativ ar fi respunzator de multiple afectiuni:

  • Boli cardiovasculare
  • Accidente vasculare
  • Boli neurodegenerative (Parkinson, Altzheimer, etc.)
  • Boli autoimune (ex Scleroza multipla)
  • Autism, depresie
  • Infertilitate masculina (OATS)
  • Cresterea procentului de fragmentare a ADN-ului din spermatozoizi cu scaderea implicita a calitatii spermatozoizilor

Care sunt sursele de specii reactive de oxigen la barbatii cu sub/infertilitate ?

  • Leucocitospermia (numar crescut de leucocite in lichidul seminal) – intalnita frecvent in infectia sau inflamatia prostatei si a veziculelor seminale si asociaza o crestere semnificativa de SRO
  • Spermatozoizii imaturi – asociaza mai frecvent productia excesiva de SRO
  • Orice afectare a mitocondriilor din spermatozoizi asociaza o productie excesiva de SRO
  • Anumite etape in procesul de fertilizare a gametilor in laborator in cursul procedurilor de RUA (de ex ICSI, perioada mai lunga de cultura a embrionilor in laborator, variatiile de temperatura si pH, lumina, etc.

La femeile aflate in cursul procedurilor de RUA:

  • Sansa de sarcina este semnificativ mai mare la cele cu un status antioxidant crescut
  • Stersul oxidativ crescut asociaza o rata mai mica de implantare si de sarcina

Antioxidantii se regasesc atat in lichidul seminal cat si in lichidul folicular, ajuta astfel la optimizarea mediului in care gametii (spermatozoid si ovocit) se dezvolta si evolueaza.

Antioxidantii studiati si administrati sub forma de tratamente orale in infertilitatea masculina pot avea efecte benefice asupra parametrilor spermei:

  • Vitamina C – amelioreaza motilitatea si morfologia spermatozoizilor
  • Selenium – creste motilitatea si viabilitatea, precum si calitatea ADN-ului
  • Vitamina E – creste motilitatea spermatozoizilor si calitatea ADN-ului
  • Coenzima Q10 – creste rata de fertilizare precum si motilitatea si concentratia
  • NAC – creste motilitatea si scade apoptoza
  • L-Carnitina – creste concentratia si motilitatea spermatozoizilor

In concluzie :

  1. Stresul oxidativ apare ca urmare unui dezechilibru intre oxidanti si antioxidanti avant drept urmare afectarea calitatii celulare.
  2. Antioxidantii, cel putin teoretic, ar contracara efectul nociv al acumularii oxidantilor la nivel celular.
  3. Studiile nu demonstreaza toate foarte clar efectul benefic al tratamentelor cu antioxidanti, dar s-au constatat ameliorari semnificative ale parametrilor spermogramei (mai ales procentul de fragmentare a ADN-ului) la cuplurile cu sub/infertilitate masculina si de asemenea o crestere de pana la 4 ori a ratei de sarcina asociate procedurilor de RUA

…Si nu in ultimul rand

Posibilele tratamente cu antioxidanti in administare orala trebuie sa fie la stricta recomandare a medicului pentru a avea siguranta ca pacientul primeste produsul corect, in dozele sau in combinatiile corecte. Supradozarile de antioxidanti pot avea efecte nocive paradoxale si pot face mai mult rau decat bine, asadar nu recomand niciodata automedicatia dupa ureche, ci documentata si recomandata de medicul specialist in infertilitate.

 

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro se bazeaza in principal pe calitatea embrionilor obtinuti, mai exact pe calitatea celulelor reproductive din care embrionul a fost obtinut, adica ovocit si spematozoid; acesti parametri se vor regasi in opinia mea pe primele 3 locuri ca importanta, pentru ca o procedura de Fertilizare in Vitro (FIV) sa …