Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …
Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.
Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.
De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum si functia tubara si, dupa unii autori, si implantarea.
Impactul endometriozei asupra fertilitatii implica urmatoarele fenomene:
- Reactie inflamatorie crescuta la nivel pelvin cu efect negativ asupra functiei ovariene si tubare
- Stress oxidativ crescut la nivel tisular
- Fibroza tisulara
- Scaderea rezervei ovariene atat prin prezenta focarelor active endometriozie ovariene cat si prin rezectia chirurugicala a leziunilor endometriozice ovariene
- Afectarea permeabilitatii tubare partial sau complet prin procese fibrotice peritubare si de vacinatate
- Afectare functiei / dinamicii tubare prin prezenta de focare endometriozice active, procese inflamatorii locale si fibroza de vacinatate
- Afectarea vascularizatiei locale si neovascularizatie defectuoasa
- Mediu toxic pelvin pentru gameti – ovocit si spermatozoid, prin prezenta a numeroase cytokine, chemokine, specii reactive de oxigen (SRO), molecule inflamatorii, enzyme, proteine, fier liber. Acestea duc la cresterea stresului oxidativ si acumularea de promotori pentru fibroza tisulara.
- Fertilitate naturala scazuta
- Rata mai mica de fertilizare, de implantare, de sarcina in evolutie si de nastere la procedurile de Fertilizare in vitro si Embriotransfer.