FIV nu este o solutie pentru toti pacientii. FIV reprezinta o optiune terapeutica individualizata, nu o solutie la orice problema de fertilitate. Stiinta medicala a evoluat semnificativ in ultimii ani prin aparatura de laborator si tehnicile foarte perfomante de laborator – ex ICSI, PICSI, PGS, AH, etc, si cu toate acestea nu pot fi depasite …
FIV nu este o solutie pentru toti pacientii.
FIV reprezinta o optiune terapeutica individualizata, nu o solutie la orice problema de fertilitate.
Stiinta medicala a evoluat semnificativ in ultimii ani prin aparatura de laborator si tehnicile foarte perfomante de laborator – ex ICSI, PICSI, PGS, AH, etc, si cu toate acestea nu pot fi depasite anumite bariere.
FIV aduce cu sine o sansa mai mare de sarcina per unitatea de timp (a se intelege per ciclu menstrual) in anumite situatii si pentru anumite cupluri.
Cifrele ne spun ca un singur ciclu de FIV la o femeie de < 35 ani cu rezerva ovariana normala (AMH peste 2 ng/ml) poate duce la o sansa de nastere de aprox 40 % per embriotransfer si la o sansa de nastere cumulata de aprox 80-90%, pe cand pentru o femeie cu varsta > 35 ani aceleasi cifre scad dramatic sub < 30 % si chiar sub 10-15 % la peste 40 ani. De ce se intampla asa ? Pentru ca tehnicile de laborator nu pot imbunatati cu nimic calitatea ovocitelor , si a gametilor in general (ovocit si spermatozoid). Solutia in anumite situatii medicale va fi donarea de ovocite, de la donatoare tinere < 30 ani.
Asadar, cand recomandam FIV ?
Cauze tubare – prin Boala Inflamatorie Pelvina (BIP) si aderente pelvine, in caz de obstructii tubare complete/partiale, absenta unei trompe sau a ambelor si care impiedica conceptia spontana
Cauze masculine – cauze moderate sau severe in care inseminarea intrauterina nu aduce nici un plus
Endometrioza – stadii avansate, stadiul III sau IV, care afecteaza semnicativ fertilitatea femeii prin mutiple mecanisme:
-
- Mediu toxic pelvin care impiedica fie ovulatia fie fertilzarea intre gameti si creeaza un mediu pelvin impropriu
- Aderente multiple pelvine care impiedica buna functionare a trompelor sau determina obstructii complete/partiale ale trompelor
- Rezerva ovariana scazuta prin multiple operatii la nivelul ovarelor de inlaturare a endometrioamelor
- Raspuns mai slab al ovarelor la tratamentele de stimulare
- Calitate mai slaba a ovocitelor
- Alterarea capacitatii ovarelor de a-si matura corespunzator ovocitele in vederea fertilizarii
- Scaderea ratei de implantare
-
- Endometrita cronica cu imposibiltatea de a obtine un endometru adecvat > 7-8 mm
- Patologii uterine severe (sdr Asherman, sinechii uterine sau fibroza intracavitara severe post embolizare de fibroame, adenomioza severa, etc)
- Absenta uterului
- Malformatii uterine severe si istoric de infertilitate de cauza uterina
-
- Factor immunologic masculin cu nivele crescute de anticorpi antispermatici
- Situatii medicale cu recomandare de tratamente imunomodulatoare preconceptional :
- Tiroidite autoimune severe
- Boli autoimune
- Avort repetat de cauze imunologice
-
- Risc genetic bazat pe istoric personal sau familial si care necesita diagnostic genetic prin biospie de embrion si identificarea anumitor gene dominante sau recesive raspunzatoare de anumite boli genetice
- Screening genetic al embrionior la populatia cu risc (ex varsta femeii > 40 ani, istoric de sarcini cu aneuploidii, etc)