Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Embriotransferul

Embriotransferul este manevra medicala prin care se transfera in cavitatea uterine unul sau mai multi embrioni proaspeti sau crioprezervati obtinuti in laborator prin fertilizare in vitro. In principiu este o manevra simpla, de regula nu necesita anestezie si trebuie sa decurga ca o manevra nedureroasa, blanda pentru pacienta, atraumatica. Este ultima etapa a procesului de …

Embriotransferul este manevra medicala prin care se transfera in cavitatea uterine unul sau mai multi embrioni proaspeti sau crioprezervati obtinuti in laborator prin fertilizare in vitro.

In principiu este o manevra simpla, de regula nu necesita anestezie si trebuie sa decurga ca o manevra nedureroasa, blanda pentru pacienta, atraumatica.

Este ultima etapa a procesului de FIV si este fara dubiu unul din factorii principali care pot influenta succesul unei proceduri de FIV

Manevra presupune aspirarea intr-un cateter special, moale, in laboratorul de embriologie de catre embriolog, a unui numar de embrioni, dinainte stabilit, si transferul acestora in cavitatea uterina de catre medicul ginecolog. Manevra se efectueza de regula fara anestezie. Se poate apela la anestezie generala intravenoasa sau sedare, in anumite conditii, cand se estimeaza o manevra dificila prin :

  • Patologii vaginale (septuri, interventii chirurgicale, cicatrici)
  • Patologii cervicale (stenoze, sinechii, anatomii atipice))
  • Paciente necooperante sau anxioase

Manevra in sine trebuie sa fie atraumatica, delicata, nedureroasa, usor de tolerat de catre pacienta, iar din partea medicului este nevoie de indemanare, blandete, incredere si mai ales experienta , care vor face ca aceasta manevra sa fie executata tehnic cat mai corect si simplu asigurind astfel o mare parte din succesul procedurii de FIV cu TE.

Pentru a face aceasta manevra in conditii optime este nevoie de:

  • Ghidaj ecografic al manevrei
  • Vezica urinara plina pentru a asigura o fereastra acustica (ecografica) optima si o pozitie uterina cat mai liniara
  • Relaxare corespunzatoare a pacientei
  • Increderea pacientei in echipa medicala – ginecolog si embriolog
  • Experienta echipei in efectuarea manevrei lin, fara complicatii

Eu consider aceasta manevra o etapa foarte importanta in succesul unei proceduri de FIV ; folosesc intotdeauna ghidajul ecografic si vezica urinara plina ; folosesc de rutina un cateter de ghidaj care este trecut cu blandete prin colul uterin prin care voi introduce in cavitatea uterina cateterul cu embrionii ; este important ca fiecare pas in aceasta manevra sa fie facut lin si sigur, fara traumatizarea tesuturilor.

 

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro se bazeaza in principal pe calitatea embrionilor obtinuti, mai exact pe calitatea celulelor reproductive din care embrionul a fost obtinut, adica ovocit si spematozoid; acesti parametri se vor regasi in opinia mea pe primele 3 locuri ca importanta, pentru ca o procedura de Fertilizare in Vitro (FIV) sa …