Embriotransferul este manevra medicala prin care se transfera in cavitatea uterine unul sau mai multi embrioni proaspeti sau crioprezervati obtinuti in laborator prin fertilizare in vitro. In principiu este o manevra simpla, de regula nu necesita anestezie si trebuie sa decurga ca o manevra nedureroasa, blanda pentru pacienta, atraumatica. Este ultima etapa a procesului de …
Embriotransferul este manevra medicala prin care se transfera in cavitatea uterine unul sau mai multi embrioni proaspeti sau crioprezervati obtinuti in laborator prin fertilizare in vitro.
In principiu este o manevra simpla, de regula nu necesita anestezie si trebuie sa decurga ca o manevra nedureroasa, blanda pentru pacienta, atraumatica.
Este ultima etapa a procesului de FIV si este fara dubiu unul din factorii principali care pot influenta succesul unei proceduri de FIV
Manevra presupune aspirarea intr-un cateter special, moale, in laboratorul de embriologie de catre embriolog, a unui numar de embrioni, dinainte stabilit, si transferul acestora in cavitatea uterina de catre medicul ginecolog. Manevra se efectueza de regula fara anestezie. Se poate apela la anestezie generala intravenoasa sau sedare, in anumite conditii, cand se estimeaza o manevra dificila prin :
Pentru a face aceasta manevra in conditii optime este nevoie de:
- Patologii vaginale (septuri, interventii chirurgicale, cicatrici)
- Patologii cervicale (stenoze, sinechii, anatomii atipice))
- Paciente necooperante sau anxioase

- Ghidaj ecografic al manevrei
- Vezica urinara plina pentru a asigura o fereastra acustica (ecografica) optima si o pozitie uterina cat mai liniara
- Relaxare corespunzatoare a pacientei
- Increderea pacientei in echipa medicala – ginecolog si embriolog
- Experienta echipei in efectuarea manevrei lin, fara complicatii
