Medic primar obstetrică ginecologie. Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro

Transferul de embrioni – precoce (de ziua 2-3) sau tardiv (de ziua 5-6 sau blastocist)

Transferul de embrioni este ultima etapa a procedurii de fertilizare in vitro, acesta se poate face oricand de la ziua 1 la ziua 6 a embrionilor. Transferul de blastocist (embrionul de ziua 5/6) presupune o selectie mai buna a embrionior unui cuplu si are statistic o rata mai mare de implantare a embrionilor comparativ cu …

Transferul de embrioni este ultima etapa a procedurii de fertilizare in vitro, acesta se poate face oricand de la ziua 1 la ziua 6 a embrionilor.

Transferul de blastocist (embrionul de ziua 5/6) presupune o selectie mai buna a embrionior unui cuplu si are statistic o rata mai mare de implantare a embrionilor comparativ cu transferul precoce de ziua 2/3.

De asemenea se cunoaste statistic ca nu toti embrionii evolueaza pana in ziua 5/6, ci doar o parte, adica aprox 45% din embrionii obtinuti in ziua 1. Acest procent se refera la toate categoriile de varsta si patologie; acest procent poate fi mai mare la femeile < 35 ani si mai mic la femeile >35 ani. Acest lucru inseamna ca nu toate cuplurile beneficiaza cu sanse egale de transferul de ziua 5/6 ci doar cele pentru care reprezinta un real avantaj. Exista situatii cand nici unul din embrionii obtinuti initial nu evolueaza pana in ziua 5 sau embrionii nu au o evolutie si un aspect morfologic corespunzator. In astfel de situatii procedura de FIV sa incheie fara embriotransfer. Exista insa si situatii cand un numar de embrioni evolueaza corespunzator pana in ziua 5/6 si care dupa transferul intrauterin nu duc la sarcina.

Asadar, daca in lotul de embrioni ai unui cuplu exista cel putin 3 embrioni cu minim 7 celule in ziua 3, atunci se poate lua in calcul transferul de blastocist. In caz contrar, este de preferat transferul precoce de ziua 3.

Avantajele transferului de embrioni de ziua 5/6 se regasesc in urmatoarele situatii:

  • Femei tinere < 35 ani
  • Un numar suficient de embrioni in ziua 2/3 (cel putin 3 embrioni) de calitate buna
  • Rezerva ovariana suficienta (AMH >1)
  • Evitarea crioprezervarii embrionilor din diferite motive (financiare, religioase, personale, logistice, etc) – situatie in care se propune o selectie cat mai buna a embrionilor si transferul numai de embrioni proaspeti

Avantajele transferului de embrioni de ziua 2/3 se regasesc in urmatoarele situatii:

  • Femei peste 35-37 ani cu rezerva ovariana redusa
  • AMH < 1
  • Un numar mic de embrioni obtinuti in ziua 1
  • Atunci cand exista posibilitatea de selectie foarte buna a embrionilor in ziua 2/3 prin expertiza si experienta embriologilor
  • Permite stocarea prin vitrificare a unui numar de embrioni pentru un transfer ulterior de embrioni crioprezervati
  • In cazurile cu Oligoastenoteratozoospermie severa sau cu spermatozoizi obtinuti prin punctie / biopsie testiculara

Programează o consultație online


Dr. Alina Bolintineanu

Dr. Alina Bolintineanu

Medic primar obstetrica-ginecologie Supraspecializare Reproducere Umana Asistata – Fertilizare in Vitro Competenţă în ecografie obstetricală-ginecologică Fellowship în medicina reproductivă (Fertilizare in Vitro şi inseminare intrauterină), Londra – Marea Britanie

Related Posts

Endometrioza este o boala inflamatorie cronica evolutiva, mai frecventa la femeile de varsta reproductiva si este o cauza importanta de infertilitate.Ceea ce trebuie stiut este faptul ca endometrioza produce un sindrom algic pelvin cronic, intens si progresiv, care afecteaza calitatea vietii si functia reproductiva in ansamblul ei.De asemenea, endometrioza afecteaza in principal functia ovariana, precum …

Stiati ca: Infertilitatea masculina este intalnita in peste 50% din cauzele de infertilitate, in general, Azoospermia (absenta spermatoizilor in ejaculat) este prezenta la 15-20% din barbatii cu infertilitate, Iar in majoritatea cazurilor de infertilitate masculina, nu se poate depista o cauza. Functia testiculara este asigurata de productia hipofizara de FSH si LH. Procesul de spermatogeneza …

Rezultatul unei proceduri de fertilizare in vitro se bazeaza in principal pe calitatea embrionilor obtinuti, mai exact pe calitatea celulelor reproductive din care embrionul a fost obtinut, adica ovocit si spematozoid; acesti parametri se vor regasi in opinia mea pe primele 3 locuri ca importanta, pentru ca o procedura de Fertilizare in Vitro (FIV) sa …