Presupune un proces prin care se testeaza genetic una sau mai multe celule ale unui embrion obtinut prin Fertilizare in Vitro (FIV). Celulele pentru testare se obtin prin biopsie embrionara. Scopul acestei testari este selectarea embrionilor normali genetic (numiti euploizi) pentru a fi ulterior transferati in uter. De ce este necesara o astfel de testare? …
Presupune un proces prin care se testeaza genetic una sau mai multe celule ale unui embrion obtinut prin Fertilizare in Vitro (FIV). Celulele pentru testare se obtin prin biopsie embrionara. Scopul acestei testari este selectarea embrionilor normali genetic (numiti euploizi) pentru a fi ulterior transferati in uter.
De ce este necesara o astfel de testare?
- Embrionii cu anomalii genetice se numesc aneuploizi, iar cei cu bagaj genetic normal se numesc euploizi
- Studiile indica faptul ca embrionii umani sunt in procent de aprox 50 % purtatorii unor anomalii genetice ,in special numerice (cromozomi in plus sau in minus). Acest procent variaza in functie de varsta mamei. Procentul de ovocite aneuploide si implicit de embrioni aneuploizi creste cu varsta femeii.
- De cele mai mult ori, anomaliile genetice ale embrionilor sunt cauza esecului de implantare a embrionilor sau a avortului de prim trimestru de sarcina
- Scaderea fertilitatii femeii cu varsta are loc prin scaderea treptata si continua a cantitatii si calitatii ovocitelor si implicit prin cresterea procentului de embrioni aneuploizi
- Prin urmare, posibilitatea de a selecta embrionii fara anomalii cromozomiale (euploizi) creste rata de sarcina si scade riscul de avort spontan.